back

Профільних спеціалістів вчили, як спланувати реформування системи інституційного догляду та виховання дітей на регіональному рівні

15-05-2018 14:55

Днями у Києві відбувся Всеукраїнський семінар-нарада «Стратегічне планування реформування системи інституційного догляду та виховання дітей на регіональному рівні». Чернігівщину на заході представляли керівники та фахівці Служби у справах дітей, Департаменту соціального захисту населення, управлінь освіти, охорони здоров’я обласної державної адміністрації, Обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

Семінар проходив за участі Уповноваженого Президента України з прав дитини Миколи Кулеби, заступника Міністра соціальної політики з питань європейської інтеграції Олександри Чуркіної, в.о. Міністра охорони здоров’я Уляни Супрун, керівників управлінь та департаментів міністерств охорони здоров’я, освіти і науки, соціальної політики, а також громадських організацій.

Представники профільних департаментів та управлінь облдержадміністрацій, які залучені до процесу реформування системи інституційного догляду та виховання дітей та регіональних рівнях, ознайомилися з результатами проведення в областях України аналізу даних про становище дітей, розвиток освітніх, медичних, реабілітаційних послуг, що надаються дітям та сім’ям з дітьми.

У ході заходу також були висвітлені основні методологічні підходи до планування соціальних, кадрових та фінсових ресурсів для проведення реформи, а також складання Регіональних планів реформування системи інституційного догляду та виховання дітей. Свій досвід розробки Регіонального плану презентувала Житомирська область.

Заступник Міністра соціальної політики з питань європейської інтеграції Олександра Чуркіна наголосила, що регіональний план – це, в першу чергу, план попередження влаштування дітей у заклади інституційного догляду, а також розвитку спектру соціальних послуг на місцевому рівні.

Керівник Національного офісу реформ з деінституалізації Маріанна Онуфрик зауважила: у кожній громаді має бути інклюзивна, дошкільна освіта, повинен працювати фахівець із соціальної роботи, патронажна медична сестра. Це універсальні послуги, які попереджують потрапляння дитини в інтернатні заклади.

Уповноважений Президента України з прав дитини Микола Кулеба акцентував, що увесь цивілізований світ визнав інтернати місцями несвободи, де часто чиниться насильство. Розвинуті європейські країни вже відійшли від практики інституційного утримання дітей до надання їм альтернативних видів послуг у громадах. На його переконання, ця мета є досяжною й для нашої країни і на це є політична воля найвищого керівництва держави.

 


 

За матеріалами Служби у справах дітей

облдержадміністрації 

Останні новини

Анонси







































 

 

 

 

Погода