back

У Чернігівському онкодиспансері відкрито новий радіологічний корпус. Оснащення – найефективніше із найсучаснішого

11-05-2018 15:57

Довгоочікувана подія відбулася сьогодні, 11 травня, – у Чернігові відкрито новий корпус радіологічного відділення для лінійного прискорювача в обласному онкологічному диспансері.

Реалізація цього масштабного проекту об’єднала зусилля всієї громади Чернігівщини – органів державної влади, самоврядування області й міста, народних депутатів, меценатів, тисяч небайдужих громадян. І все це – заради доступного якісного лікування онкохворих. Адже променеву терапію щороку отримують близько двох тисяч пацієнтів онкодиспансеру. І відтепер для одужання громадянам не потрібно буде шукати можливості для якісного лікування в інших містах країни чи за кордоном.

Лінійний прискорювач«Еlekta» – сучасна альтернатива апарату, який використовувався майже 20 років і застарів як технічно, так і морально. Нове ж обладнання у комплексі з надсучасним комп’ютерним томографом нарешті створює нові можливості для діагностики й лікування злоякісних новоутворень – забезпечує безперервність надання терапії та в рази підвищує її ефективність.

Застосовуючи найсучасніше обладнання і відповідні методики лікування, чернігівські фахівці-онкологи зможуть спрямовувати високі дози опромінення на область пухлини одночасно зі зменшенням негативного впливу на здорові тканини, скоротити термін перебування пацієнтів у стаціонарі й тривалість курсу реабілітації в амбулаторних умовах, забезпечувати кращі результати лікування зі зменшенням ризиків ускладнень.

Усе це стало можливим завдяки спільним зусиллям – придбання лінійного прискорювача і будівництво під нього спеціального приміщення коштувало 103,1 мільйона гривень. Це – 40 мільйонів гривень із Державного фонду регіонального розвитку, 18,9 мільйона гривень – кошти обласного бюджету, 18 мільйонів гривень субвенції з Держбюджету на соціально-економічний розвиток, спрямованої на реалізацію проекту за сприяння народних депутатів України (Олега Ляшка – 10 мільйонів гривень, Олега Дмитренка – 3 мільйони, Валерія Давиденка – 2 мільйони, Валерія Дубіля – 1,5 мільйона, Олександра Кодоли – 1 мільйон, Анатолія Євлахова – 500 тисяч гривень). Долучилися до спільної справи і громади міст області. Найбільше коштів виділив Чернігів – 13,5 мільйона гривень, Ніжин і Прилуцький район – по 1 мільйону, 304 тисячі гривень спрямували 25 депутатів обласної ради, 500 тисяч – АТ «Слов'янські шпалери – КФТП». Ще 11,6 мільйона гривень вдалося зібрати під час благодійної акції «Промінь надії».

Тож сьогоднішній захід зібрав багатьох безпосередньо причетних до відкриття нового радіологічного корпусу. Серед них – голова Чернігівської облдержадміністрації Валерій Куліч, народні депутати України Олег Ляшко, Анатолій Євлахов та Олег Купрієнко, Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко, заступник голови обласної ради Арсен Дідур, помічники народних депутатів Валерія Давиденка, Валерія Дубіля, Олександра Кодоли.

Валерій Куліч подякував усім, хто долучився до реалізації проекту і власним прикладом довів, що будь-яка амбітна мета може бути реалізована спільними зусиллями. До того ж, очільник області підтвердив, що лікування для хворих з Чернігівщини на новому обладнанні буде безкоштовним:

Наразі придбане все для лікування хворих. І надалі необхідні матеріали будуть закупатися за кошти обласного бюджету. Мешканці області не платитимуть за лікування.

При цьому жителі з інших регіонів країни зможуть пройти курс лікування за відповідну оплату. Але першочерговість медичних послуг усе ж надаватиметься місцевим жителям.

Головний лікар онкодиспансеру Валерій Зуб подякував усім, хто допоміг реалізувати цей надзвичайно важливий проект, і зазначив, що лінійний прискорювач – апарат світового рівня, найкращий на даний час в Україні – уже місяць працює в тестовому режимі.

Цей апарат забезпечуватиме весь спектр надання радіологічної допомоги онкохворим – як терапевтичне лікування, так і радіохірургію, що вважається найдосконалішим методом лікування в радіології. Це, дійсно, прорив в онкології. І наш медзаклад завдяки цьому перейде на новий, якісніший рівень лікування хворих.

Голова ОДА Валерій Куліч також акцентував, що відкриття нового корпусу онкодиспансеру – лише складова системного поліпшення якості й доступності медичних послуг обласного рівня на Чернігівщині.

До учасників заходу також звернулися народні депутати Олег Ляшко, Анатолій Євлахов та Олег Купрієнко. Вони наголосили, що такі спільні справи, які об’єднують і органи влади, і громадськість, і медичну спільноту, дадуть змогу значно поліпщити якість лікування і рівень життя людей.

 

 

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

 

 

Останні новини

Анонси







































 

 

 

 

Погода