back

Уряд затвердив план заходів на 2018 рік з реалізації Нацстратегії розвитку громадянського суспільства

11-05-2018 10:07

Третій рік поспіль разом з інституціями громадянського суспільства впроваджується Національна стратегія сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні на 2016–2020 роки, яка була затверджена Указом Президента України 26 лютого 2016 року. Щорічно розробляється План заходів на її виконання, спрямований на підтримку ініціатив громадськості, а також налагодження ефективного діалогу між владою та громадянським суспільством.

На засіданні Кабінету Міністрів України від 10 травня 2018 року схвалено План заходів на 2018 рік щодо реалізації Національної стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні на 2016-2020 роки. Попередньо План заходів був ретельно обговорений в робочих групах з залученням представників громадянського суспільства.

План складається із 12 заходів, зокрема основні з них:

- спрощення та удосконалення механізму ліквідації ГО із статусом юридичної особи;

- запровадження е-процедур конкурсів щодо визначення проектів, розроблених інститутами громадянського суспільства, на реалізацію яких надається фінансова підтримка;

- розроблення законопроекту з питань захисту найменування та символіки ГО та міжнародних організацій;

- запровадження онлайн-реєстрації ГО та благодійних організацій через електронні сервіси Мін'юсту;

- удосконалення механізму формування та діяльності громадських рад при органах виконавчої влади;

- проведення інформаційної кампанії щодо надання соціальних послуг;

- налагодження співпраці між поліцейськими та благодійними організаціями для запобігання шахрайству під час публічного збору благодійних пожертв у публічних місцях;

- розроблення навчальних програм щодо формування громадянських компетентностей у державних службовців і посадовців місцевого самоврядування;

- реалізація загальнонаціонального правопросвітницького проекту “Я маю право!” щодо підвищення рівня знань громадян щодо гарантованих їм Конституцією та законами України прав у різних сферах життя та консолідацію громадянського суспільства;

- проведення дистанційного онлайн-навчання держслужбовців і посадовців місцевого самоврядування за курсом «Розумна Взаємодія» спрямованого на налагодження ефективної міжсекторальної співпраці з широким залученням громадян та використанням сучасних технологій.

— В умовах децентралізації, коли повноваження та ресурси спускаються до низу, провідна роль у прийнятті рішень переходить до місцевого самоврядування та громад. Тому у цих умовах вкрай важлива співпраця громадянського суспільства та органів влади на місцях. Саме інститути громадянського суспільства на місцевому рівні можуть стати потужним важелем впливу на прийняття рішень органами місцевого самоврядування, стати громадським контролером діяльності влади на місцях. Запобіжником від корупції. Ми розраховуємо на співпрацю і допомогу, — підкреслив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.

Слід зазначити, що План заходів на 2018 рік щодо реалізації в Чернігівській області Національної стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні на 2016—2020 роки був затверджений заступником голови обласної державної адміністрації 10 січня 2018 року.

Як зауважив директор Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації Андрій Подорван, депутатами Чернігівської обласної ради вже затверджена обласна Програма залучення організацій громадянського суспільства до надання соціальних послуг за рахунок бюджетних коштів у 2018 році. Програма є експериментальною для нашої області — вперше соціальні послуги, що надаватимуть жителям області громадські організації, профінансують з обласного бюджету. Проект обласної програми напрацьовувався протягом серпня — грудня 2017 року відповідною робочою групою, до складу якої увійшли представники органів державної влади, місцевого самоврядування, а також десяти громадських організацій області.

У рамках обласної Програми сприяння розвитку інститутів громадянського суспільства на 2016-2020 роки «Чернігівська громада» у 2018 році реалізовуватимуться 7 проектів інститутів громадянського суспільства. Також оголошено збір конкурсних пропозицій на 2019 рік, які приймаються з 26.03.2018 до 01.08.2018 включно.

У Чернігівській області активно проводиться роз’яснювальна робота в рамках реалізації загальнонаціонального правопросвітницького проекту «Я маю право!». Зокрема, Головним територіальним управлінням юстиції у Чернігівській області організовуються виступи провідних спеціалістів у засобах масової інформації, проводяться конференції, інформаційні зустрічі, засідання за «круглим столом», населенню області надається безоплатна правова допомога.

Загалом, за результатами дослідження ВГО «Асоціація сприяння самоорганізації населення», Чернігівщина одна з лідерів реалізації Національної стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства.

Із інформацією щодо реалізації Національної стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні на 2016—2020 роки можна ознайомитися на сайті облдержадміністрації у рубриці «Сприяння розвитку ГС в області».

 

Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини

Анонси







































 

 

 

 

Погода