back

В обласному центрі відбувся концерт до 70-річчя Держави Ізраїль

05-05-2018 12:00

Яскрава мистецька подія відбулася днями у Чернігові — концертна програма «Євреї в культурному житті міста Чернігова»: в обласному філармонійного центрі відчули силу єднання євреї та українці, а також громадяни інших національностей, для яких Чернігів — рідне місто. Організував урочистий захід заслужений діяч мистецтв України, доктор філософії, мистецтвознавець Олег Васюта за підтримки єврейської общини Чернігова.

Концерт, присвячений 70-річчю незалежності Держави Ізраїль, відбувався в рамках вже традиційного фестивалю єврейської культури імені Шолома Алейхема, що проходить у Чернігові дванадцять років поспіль.

Історія свідчить: надскладні випробування можливо здолати й зберегтися як народ тільки завдяки згуртованості й підтримці. У цьому сенсі єврейський народ став прикладом для всього світу. У Чернігові завжди була потужна єврейська община, але тільки за часів незалежної України стало можливим відкрито і вільно творити свою культуру, висловлювати думки.

У вступному слові Олег Васюта високо оцінив діяльність єврейської общини Чернігова на чолі із заслуженим працівником культури України Семеном Бельманом. Відзначив також важливу діяльність організації «Хесед Естер», принцип якої — «Покращення світу власним прикладом».

Того вечора з вдячністю згадували культурних діячів Чернігова: композитора Івана Зажитька, поета й педагога Петра Зуба, інших видатних особистостей, які тонко відчували своєрідність єврейської національної музики й надихалися нею у своїй творчості. Як зауважив Семен Бельман, були часи, коли доводилося таємно слухати єврейські пісні та мелодії, про звучання їх зі сцени годі було й мріяти.

У концерті взяли участь артисти й колективи обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм, зокрема академічний камерний хор імені Д. Бортнянського, духовий оркестр, лауреати всеукраїнських та міжнародних конкурсів (вокалісти-солісти).

Варто зазначити, що Олег Васюта вже намітив нові тематичні програми, присвячені творчості та вкладу в духовний розвиток місцевої громади видатних єврейських діячів, що творили в Чернігові. Багатьох із них він знав особисто, що додає таким програмам особливої змістовності й зворушливості.

 

 

За інформацією Чернігівського обласного
філармонійного центру фестивалів та концертних програм

Останні новини

Анонси







































 

 

 

 

Погода