back

Розмова про пожежі в екосистемі: природа залежна від свідомості людей

23-04-2018 16:40

З початку квітня на території області зареєстровано понад 210 загорянь сухої рослинності на загальній площі майже 350 гектарів. Дві пожежі виникло у лісових масивах. Внаслідок цих спалахів 44 рази горіло у приватному житловому секторі громадян. Головна причина – людський фактор.

Про боротьбу з вогнем та людською недбалістю говорили сьогодні на брифінгу в облдержадміністрації начальник Управління ДСНС України в області Роман Гордовий; начальник Державної екологічної інспекції в області Леонід Бурковський; начальник відділу лісового господарства обласного управління лісового та мисливського господарства Олександр Марахонько; заступник начальника управління превентивної діяльності ГУНП в області Олег Флюгерт.

Як зазначали спікери, за сірники найчастіше беруться аграрії, які хочуть швидко позбутися стерні на полях, рибалки ж випалюють очерет, таким чином борються із залишками рослинності і в домогосподарствах.

Роман Гордовий зауважив, що завдяки оперативному втручанню підрозділів Управління ДСНС в області не допущено розповсюдження вогню на великі території. Однак, мали місце трагічні випадки.

Начальник Державної екологічної інспекції в області Леонід Бурковський повідомив, що наразі до Мінюсту уже подано законопроект, яким передбачено збільшення санкцій за самовільний підпал сухостою.

Про нині діючі штрафи у прямій мові.

Врегулювання потребує і механізм стягнення штрафів. На переконання виступаючих, аграрії мають гарантувати безпеку на своїх ділянках. Адже, як кажуть, впіймати за руку у цій ситуації майже не можливо.

Наразі всі відповідальні служби поширюють превентивну інформацію та тримають наготові наявні технічні засоби боротьби з вогнем. Особливо пильнуватимуть під час тривалих травневих вихідних.

Втім, першим механізмом забезпечення пожежної безпеки в області під час весняно-літнього періоду є усвідомлення проблеми людьми та їх непереборне бажання зберегти екосистему та власне майно.

Декілька порад у випадку перебування в осередку пожежі:

- не панікуйте та не тікайте від полум'я, що швидко наближається, у протилежний від вогню бік, а долайте крайку вогню проти вітру, закривши голову і обличчя одягом;

- з небезпечної зони, до якої наближається полум'я, виходьте швидко, перпендикулярно напряму розповсюдження вогню;

- якщо втекти від пожежі неможливо, вийдіть на відкриту місцевість, ввійдіть у водойму або накрийтесь мокрим одягом і дихайте повітрям, що знаходиться низько над поверхнею землі - повітря тут менш задимлене, рот і ніс при цьому прикривайте одягом чи шматком будь-якої тканини;

- гасити полум'я невеликих низових пожеж можна, забиваючи полум'я гілками листяних порід дерев, заливаючи водою, закидаючи вологим грунтом та затоптуючи ногами, будьте обережні в місцях горіння високих дерев, вони можуть завалитися та травмувати вас;

- під час гасіння пожежі не відходьте далеко від доріг та просік, не випускайте з уваги інших учасників гасіння пожежі, підтримуйте з ними зв'язок за допомогою голосу;

- особливо будьте обережні у місцях торф'яних пожеж, враховуйте, що там можуть створюватися глибокі вирви, тому пересувайтеся, по можливості, перевіряючи палицею глибину слою, що вигорів;

- після виходу із осередку пожежі повідомте пожежно-рятувальну службу за номером "101" про місце, розміри та характер пожежі.

 

Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини

Анонси








































 

 

 

 

Погода