back

«Я не хочу, щоб діти плакали знову»

12-04-2018 17:17

Ці рядки — частина вірша голови обласного відділення Української спілки в’язнів-жертв нацизму Ніни Зубок, в якому вона передала весь біль свого дитинства, згадуючи страшні роки Другої світової війни. Знає про них не з чужих розповідей, адже восьмирічною дівчинкою у 1943 році її вивезли з України до одного з німецьких концтаборів, де маленька Ніна пробула більше двох років.

Зараз, у свої майже 83 роки, Ніна Володимирівна така ж активна, як і в молодості, небайдужа до чужого горя. Завжди радо відгукується на запрошення зустрітися з молодими людьми. От і сьогодні вона поділилася з ними спогадами в Обласному молодіжному центрі. Сам захід приурочений до Міжнародного дня визволення в’язнів нацистських таборів.

 

Ніна Зубок, зокрема, зазначила: «Нас, полонених, із пекла концтабору звільнили американці навесні 1945 року. Проте, таке довгоочікуване звільнення стало наступним етапом поневолення — ми дуже довго жили із клеймом зрадника. Ті, хто пережив жахи війни, мають доносити до людей правду про неї, щоб не допустити ще одного злочину проти людства у майбутньому».

 

Директор Департаменту сім’ї, молоді та спорту ОДА Ніна Лемеш: «Сьогодні, в непростий період нашої країни, як ніколи значення слова «мир» болісне. Хочеться, щоб молодь розуміла, наскільки дорого він коштує; щоб кожен із нас відчував себе частинкою єдиної неподільної України. Тільки тоді ми переможемо у боротьбі, що триває на сході країни. А зараз у нас унікальна можливість поспілкуватися зі свідками далеких років Другої світової війни. Цінуймо це і не втрачаймо час».

 

Під час заходу декан факультету соціальних технологій, оздоровлення та реабілітації Чернігівського національного технологічного університету Тетяна Сила презентувала проект «Соціальна інтеграція жертв націонал-соціалізму, тоталітарних режимів та інших людей літнього віку до громади м. Чернігова». Його у 2014-2016 роках реалізував зазначений вищий навчальний заклад разом з Чернігівським міським відділенням Української спілки в’язнів-жертв нацизму та Територіальним центром соціального обслуговування Деснянської районної у місті Чернігові ради. Фінансову підтримку надав німецький фонд «Пам'ять. Відповідальність. Майбутнє».

Насамкінець гості Обласного молодіжного центру переглянули фільм «Освенцім — жорстокість нацизму».

 

 

Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини

Анонси








































 

 

 

 

Погода