back

Ми закриваємо для корупціонерів низку способів обійти ProZorro – Президент внесе до Парламенту зміни до Закону України «Про публічні закупівлі»

12-04-2018 08:11

Зміни до Закону України «Про публічні закупівлі» та деяких інших законодавчих актів України» зроблять роботу системи публічних закупівель ProZorro ефективнішою та закриють для корупціонерів низку способів обійти її, наголошує Президент Петро Порошенко.

«У мене викликає обурення, коли один і той же державний замовник за державні кошти робить закупівлю дев’яти договорів на суму 199 тисяч гривень (кожен - ред.). Яка мета? Дуже проста і одна – обійти ProZorro, обійти тендерні ефективні процедури і укласти угоду з кишеньковим постачальником. Тому головна мета, яку має цей законопроект – це зберегти всі позитивні напрацювання ProZorroі не дати аж ніяк нікому дискредитувати цю систему», - наголосив Глава держави на нараді щодо обговорення проекту Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про публічні закупівлі» та деяких інших законодавчих актів України».

Він також висловив впевненість, що публічна підтримка зазначених змін з боку громадських організацій має визначальне значення. Петро Порошенко зазначив, що за результатами попередніх нарад проект змін до закону «Про публічні закупівлі» вже практично готовий і зазначив, що він має надійти до Верховної Ради до наступного пленарного тижня. 

«Ми зібралися для того, щоб обговорити, прийняти остаточне рішення, затвердити кінцевий варіант і подати до Верховної Ради, в тому числі визначивши його як невідкладний, законопрокект, який предбачає зміни до Закону «Про публічні закупівлі» та деяких інших законодавчих актів України », - сказав Президент.

Глава держави нагадав, що система електронних закупівель ProZorro в Україні була запущена більше двох років тому і за цей час продемонструвала добрі результати. «Більше двох років тому саме в цьому приміщенні ми завершили презентацію тоді ще дуже нової технології закупівель. За цей час наша «спільна дитина» вже виросла: має величезні здобутки не лише в Україні, зекономивши лише минулого року більше 27 мільярдів гривень і маючи надзвичайно переконливі результати і як ключовий фактор боротьби з корупцією, і щодо прозорості державних закупівель, і щодо підвищення довіри з боку інвесторів», - відзначив Петро Порошенко.

Водночас, Президент зауважив, що за час роботи системи були і є ті, хто намагається всіляко обійти публічну процедуру торгів, користуючись певними неузгодженостями в технологіях намагаються обійти ProZorro, намагаються маніпулювати з цифрою і сумою допорогових закупівель, зловживають правом на оскарження результатів торгів тощо. Саме це і створило потребу у розробці та внесенні змін до чинного Закону про публічні закупівлі, «аби не допустити зниження ефективності використання бюджетних коштів та забезпечити ефективне функціонування системи ProZorro».

Серед конкретних кроків, які пропонуються для поліпшення роботи системи електронних закупівель Президент, зокрема назвав підвищення відповідальності тих, хто планує брати участь у тендері, але не планує постачати товар, маючи єдину мету – зірвати конкурс «пропонуючи нереальні, демпінгові ціни і не збираючись постачати послугу».

Також Глава держави вважає доцільним знизити вартість допорогових закупівель на товари та послуги з 200 до 50 тисяч гривень, разом з тим спростивши процедуру допорогових закупівель на незначні суми.

«Ми спільно кажемо, що це не тільки громадськість, не тільки держава, не тільки учасники тендеру і не тільки замовники. А це спільний продукт тих, хто бажає, щоб система працювала ефективно», - наголосив Президент. Він підкреслив, що цими змінами «ми закриваємо зараз низку способів обійти ProZorro для корупціонерів».

«Ми можемо констатувати, що левова частина людей, які раніше не брали участь, бо вони не вірили в чесність державних закупівель, зараз прийшли і працюють. Це доведений факт», - наголосив Петро Порошенко та підкреслив, що ця робота ведеться в інтересах середнього класу.

Глава держави також подякував Уряду, Міністерству економічного розвитку і торгівлі та всім, хто долучився до роботи над проектом змін. «Мені дуже приємно, що ми знайшли з вами оптимальний варіант, який захищає права замовника – держави. Підвищуючи ефективність використання коштів, не порушуючи прозорість процесу і залишаючи ключовим – антикорупційну складову. Це велике досягнення», - зазначив Президент.

Учасники наради висловили підтримку зазначеного законопроекту, адже вони лише поліпшать функціонування системи ProZorro, яка допомагає економити та ефективно використовувати бюджетні кошти.

Перший віце-прем'єр-міністр – Міністр економічного розвитку і торгівлі України Степан Кубів розповів, що за минулий рік відбулося 869 тис. тендерів, в яких взяло участь 128 тис. учасників і було підписано угод на суму 500 млрд грн.

Заступник Глави АПУ Дмитро Шимків зауважив, що нині дійсно на часі ухвалення змін, які дозволять унеможливити порушення і одночасно спростять систему. «Система Prozorro отримала більше 5 міжнародних нагород. І це є прикладом того, що українські розробки, українська ідея є одною з лідерів у світовому просторі з державних закупівель і, як підкреслив Президент, основним інструментом антикорупційної боротьби. І головне – в цю систему повірив бізнес», - зазначив він та додав, що український бізнес активно бере участь в держзакупівлях.

Перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України Максим Нефьодов подякував Главі держави за лідерство у створенні та запуску нової системи державних закупівель ProZorro. «Я вважаю, що це приклад того, що Україна може створювати продукт, яким ми можемо пишатися і повертатися до світу як сильна, продуктивна, креативна нація, до якої долучені і «Президент, і Уряд і Парламент», - сказав він. «Такі складні речі без волі першої особи в державі просто фізично неможливі», - додав Перший заступник міністра.

Він зауважив, що серед лідерів із використання системи ProZorro у держзакупілях Вінницька, Житомирська та Дніпропетровська області.

Прес-служба Президента України

Останні новини

Анонси







































 

 

 

 

Погода