back

Чернігівці стали учасниками Форуму ділових кіл України в Сумах

05-04-2018 10:19

Нещодавно в Сумах втретє відбувся Форум ділових кіл України за участю більше 130 представників бізнесу країни. На заході обговорили найактуальніші проблеми підприємництва та визначили пріоритетні питання, що потребують невідкладного вирішення на державному рівні, аби реально поліпшити умови бізнесу. Говорили, насамперед, про розвиток малого і середнього бізнесу, вирішення проблемних питань у податковій, регуляторній та інвестиційній політиці, у сфері регіонального розвитку, взаємовідносини бізнесу та органів державної влади.

Від Чернігова на Форумі була присутні голова ГО «Сяйво Сіверщини» Ірина Березинець та її колега Антон Поляков, голова обласної організації роботодавців «Сіверщина» Віктор Лазар, голова Чернігівського осередку Спілки нерухомості України Інна Ризуха, представник Чернігівської міської профспілки «Підприємець» Олексій Шиманський, голова Чернігівської профспілки підприємців «Єдність» Світлана Жимолостнова, голова АГС «Совість» Володимир Демиденко.

Працювали 5 окремих панельних дискусій, на першій з яких на тему «Вплив природних монополій на ефективність ведення бізнесу в Україні» виступили чернігівські бізнесмени, які розповіли про нагальну проблему нашого регіону – вплив природної монополії Обленерго та НКРЕКП на всі сфери бізнесу, а також спробу введення в окремих областях України тяжкого RАВ-тарифу.

Основні дискусії були і довкола спрощеної системи оподаткування, податку на виведений капітал, блокування податкових накладних, безпідставні перевірки та рейдерські захоплення, реформування податкового кодексу та зменшення податкового тягаря тощо.

Загалом учасники Форуму акцентували увагу на таких проблемах бізнесу:

- державна політика з розвитку МСБ залишається у незадовільному стані, є непослідовною, хаотичною і непрогнозованою, відбувається дерегуляція бізнесу на фоні антикорупційної сфери;

- попри певне покращення позицій України у міжнародному рейтингу умов ведення бізнесу, реальний діловий клімат за останні роки відчутно погіршився і перетворився на вкрай несприятливий – це означає, що існуючі індикатори оцінки і розрахунку міжнародних рейтингів не охоплюють усього спектру національних проблем і бар’єрів для ведення бізнесу, а отже вкрай необхідна більш цілісна національна система моніторингу та оцінки умов ведення бізнесу, на основі якої має будуватися і реалізовуватися державна політика розвитку МСБ;

- незважаючи на те, що МСБ є одним із основних наповнювачів бюджетів усіх рівнів, цей сектор бізнесу позбавлений інституцій і процедур представлення своїх інтересів в органах державної влади та органах місцевого самоврядування, відсутні реально працюючі механізми участі у формуванні і реалізації державної політики розвитку МСБ та державної регуляторної політики, а також немає прозорого доступу до використання об’єктів державного і комунального майна.

Тож результатом Форуму стала резолюція та проект законодавчих змін, спрямованих на підтримку підприємництва. Крім того, учасники заходу вирішили продовжувати і розвивати подальшу співпрацю та врешті зібратися бізнес-громадою для спільної поїздки до столиці, щоб озвучити свої вимоги парламентарям.

 

За інформацією ГО «Сяйво Ченігівщини»

Останні новини

Анонси







































 

 

 

 

Погода