back

За крок до чергового рубежу ЗНО. Що варто знати учасникам

19-03-2018 16:22

Сьогодні, 19 березня, останній день, коли можна зареєструватися на ЗНО-2018. Конверти з документами, що матимуть на поштовому штемпелі дату хоч на день пізніше, не розглядатимуться. На цьому під час брифінгу наголосила директор Київського регіонального центру оцінювання якості освіти Світлана Сакаєва.

Наразі в Чернігівській області зареєстровано майже 7900 учасників (у 2017 році – 6777). Вони вже отримали відповідні  сертифікати: учні — за адресою навчального закладу, випускники попередніх років — на заявлену при реєстрації адресу. Ті, хто проживає на тимчасово непідконтрольних територіях, можуть отримати необхідний пакет документів безпосередньо у Центрі.

Наступний важливий етап — перевірка правильності заповнених форм (ПІБ, перелік необхідних дисциплін тощо) та внесення змін, якщо є потреба. Зробити це можна до 2 квітня.

Детальніше у прямій мові

До 30 квітня на особистих сторінках учасників має з’явитися запрошення із зазначеним пунктом тестування.

Традиційно найбільше охочих складати українську мову та літературу. Хоч варто зазначити, що сертифікати попередніх двох років з результатами ЗНО з цієї дисципліни теж є дійсними.

Учасники ДПА з іноземних мов писатимуть тести двох рівнів складності (академічний та профільний). Для всіх додано частину «Розуміння мови на слух», що передбачає аудіювання.

Варто зазначити, що пункти тестування з англійської працюватимуть у Чернігові та Ніжині. Для кращого їх пристосування до оновленого випробування держава виділила субвенцію.

А от учасники, які виявили бажання складати іншу іноземну мову, вимушені будуть їхати до столиці. До слова, на Чернігівщині по три особи перевірятимуть свої знання з іспанської та французької.

Цьогоріч іноземну складатимуть і для вступу за деякими напрямками до магістратури.

Пряма мова

Учасники, які не змогли взяти участь в основній сесії зовнішнього незалежного оцінювання через поважні причини, зможуть зареєструватися для участі в додатковій сесії, що триватиме з 2 по 11 липня.

Під час додаткової сесії відбудеться апробація технології проведення ЗНО для осіб з порушенням зору, які використовують у процесі навчання шрифт Брайля, з української мови і літератури, математики та історії України.

Втім, як запевняє Світлана Сакаєва, і під час основної сесії у пунктах тестування створюватимуть необхідні умови для проходження ЗНО особами з інвалідністю.

Пряма мова

Наразі ще можна перевірити власні знання під час пробного тестування:

24 березня – з української мови і літератури

31 березня – з математики, історії України, біології, географії, хімії, фізики, англійської, німецької, французької, іспанської мов.

Результати головного випробування з усіх дисциплін мають бути відомими до 21 червня.

Директор Київського регіонального центру оцінювання якості освіти Світлана Сакаєва наголошує, що ті, хто невідповідально ставитиметься до підготовки пакету документів чи порушуватиме правила проходження ЗНО, можуть втратити можливість вступу до вишу цьогоріч. Більше того, ті, кому тестування зараховуватиметься як ДПА, ризикує отримати «одиницю» в додатку до атестата на все життя.

 

 

 

Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини

Анонси








































 

 

 

 

Погода