back

Ефективне споживання енергоресурсів — шлях країни до енергонезалежності

12-03-2018 16:08

Голова Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України Сергій Савчук днями прокоментував стан справ у сфері енергоефективності та відновлюваної енергетики в країні.

Із питанням заміщення газу Уряд вже кілька років поспіль справляється досить ефективно. Якщо у 2014 році на мирній частині України такими категоріями споживачів як бюджетна сфера, населення, теплокомуненерго було спожито 24 мільярди кубічних метрів газу, то вже у 2017 році цей показник склав 18 мільярдів. Тобто 6 мільярдів кубометрів газу річних — економія для країни, – повідомив Сергій Савчук та зазначив ті законодавчі кроки та дії, завдяки яким досягнуто такого результату.

Значній економії газу сприяв комплекс заходів як адміністративного, так і заохочувального характеру. Це, у тому числі, стимулюючий тариф на тепло «не з газу», «теплі кредити», місцеві програми здешевлення «теплих кредитів», впровадження ЕСКО-механізму у бюджетній сфері, розвиток використання відновлюваних джерел енергії, популяризація переваг енергоефективної поведінки тощо.

Зокрема, програма «теплих кредитів» дозволила країні заощаджувати до 200 мільйонів кубометрів газу в рік. Якщо продовжувати дію програми та виділяти на неї щороку по 2 мільярди гривень, до 2022 року дійдемо до економії у розмірі 1 мільярду кубометрів газу в рік, — пояснив Сергій Савчук.

У цілому ж у планах до 2022 року — заощаджувати по 5 мільярдів кубометрів газу в рік, тобто споживати 13 мільярдів по трьом категоріям споживачів (населення, теплокомуненерго, бюджетна сфера).

До слова, шлях до зменшення енергозалежності країни окреслено в прийнятих стратегічних документах: Національному плані дій з відновлюваної енергетики на період до 2020 року, Національному плані дій з енергоефективності на період до 2020 року, Енергетичній стратегії України на період до 2035 року.

 

 

Матеріали Державного агентства
з енергоефективності та енергозбереження України

Останні новини

Анонси







































 

 

 

 

Погода