back

Як ефективно протистояти епідеміям ВІЛ та туберкульозу

07-03-2018 11:21

За рівнем захворюваності на ВІЛ та туберкульоз Чернігівщина посідає сьоме та восьме місце в Україні відповідно. З одного боку така позиція свідчить про непоганий рівень виявлення захворювань, а з іншого — про загрозливі тенденції їх розповсюдження.

Про те, як скоординовано протидіяти викликам туберкульозу, ВІЛ-інфекції та поєднаної патології ТБ/ВІЛ говорили вчора фахівці управління охорони здоров’я облдержадміністрації, головні лікарі центрів первинної медико-санітарної допомоги, лікарі-фтізіатри та інфекціоністи, представники громадських організацій, що опікуються інтересами хворих.

За інформацією заступника головного лікаря обласного протитуберкульозного диспансеру Ніни Товчиги, епідемічна ситуація в області залишається напруженою — на диспансерному обліку перебуває 946 хворих на активний туберкульоз. Протягом минулого року зафіксовано 602 нових випадки захворювання, 357 із них — із бактеріовиділенням. Понад 80% хворих на цю недугу належать до соціально вразливих верств населення. Шістнадцятеро із нововиявлених хворих — діти.

З приводу ВІЛ-інфекції минулого року в області зареєстровано 533 особи: 453 ВІЛ-інфікованих та 80 дітей, народжених ВІЛ-позитивними матерями. Всього під медичним наглядом на Чернігівщині перебуває 4053 хворих на цю інфекцію.

Проте все частіше медики фіксують випадки, коли обидві ці соціально небезпечні патології поєднуються між собою у так звану ко-інфекцію. Так, на сьогодні в області обліковується 208 ВІЛ-інфікованих з активною формою туберкульозу, 45 таких хворих померло лише протягом минулого року.

Тож перед медиками стоїть завдання не лише обстежувати пацієнтів та призначати відповідне лікування, а й контролювати подальший прийом препаратів.

Проте, за словами заступника головного лікаря КЛПЗ «Чернігівський обласний протитуберкульозний диспансер» Ярослава Вольського, зробити це непросто.

Після перебування у стаціонарі пацієнт переходить на амбулаторне лікування. На жаль, на цьому етапі він часто або зникає, або не лікується. Тому необхідно запровадити більш жорсткий супровід з боку сімейних лікарів, які контролюватимуть прийом пацієнтом необхідних для одужання ліків. Для того на Чернігівщині створено та запроваджено унікальну модель, коли носій інфекції може консультуватися із лікарем за допомогою скайп - зв’язку та приймати препарати під контролем на відстані, — зазначив Ярослав Вольський.

Та попри труднощі у виявленні та лікуванні таких хворих, медикам все ж вдалося майже на чверть знизити смертність від цих захворювань та уповільнити темпи появи рецидивів. Позитивні результати дає і робота з профілактики туберкульозу та ВІЛ.

Нам необхідно реально оцінювати ті результати, які ми маємо у боротьбі з ВІЛ-інфекцією та туберкульозом, а також координувати зусилля всіх зацікавлених сторін — і громадських організацій, і волонтерів, і медичних працівників, — наголосила заступник голови облдержадміністрації Наталія Романова, яка очолює обласну раду з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції /СНІДу.

Під час засідання ради було розглянуто низку питань, що стосуються медико-соціального супроводу хворих, особливостей діагностики захворювань, стану доступу хворих до антиретровірусної терапії, аспектів клініко-лабораторних досліджень. Крім того, присутні познайомилися із досвідом надання інтегрованих послуг у сфері ТБ/ВІЛ, які запроваджуються на території Одеської області.

Департамент інформаційної діяльності та
комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації.

Прес-служба Управління охорони
здоров’я Чернігівської облдержадміністрації.

Останні новини

Анонси








































 

 

 

 

Погода