back

Час вносити зміни в колективні договори

14-02-2018 16:48

За останніми статистичними даними, серед обстежуваних підприємств області через колдоговір регулювали трудові відносини 2382 колективи, що охоплює 78,8 % працюючих (в Україні – 75,9 %). Крім того, ще 2393 примірники колективних договорів укладено на малочисельних підприємствах, які статистично не обстежуються.

Сучасний колективний договір покликаний забезпечувати життєво важливі потреби працівників: збереження робочих місць, гідну заробітну плату та недопущення заборгованості з її виплати, безпечні умови праці, розширення соціальних гарантій й визначення конкретного механізму їх реалізації, інші соціально значущі моменти. Такий колдоговір є основою як соціального захисту працівників, так і роботодавця.

На початку року, як правило, відбувається перегляд положень колективних договорів з урахуванням змін та новацій у законодавстві.

Серед районів області у 2018 році найбільшу кількість колективних договорів у порівнянні з аналогічним періодом минулого року зареєстровано в Ічнянському (150), Козелецькому (231) та Новозаводському (522) районах, а також місті Прилуках (249).

Дещо зменшилась кількість зареєстрованих колективних договорів у Борзнянському, Корюківському, Сновському, Чернігівському районах.

До речі, в разі закінчення строку дії колективного договору необхідно розпочати переговори з укладення нового чи прийняття рішення щодо продовження дії раніше укладеного. При цьому доцільно переглянути колективний договір з урахуванням законодавчих змін.

Мінсоцполітики України рекомендує сторонам соціального діалогу включати зобов’язання щодо:

– забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків відповідно до норм статті 18 Закону України «Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків» та положень Конвенції МОП №100 про рівне винагородження чоловіків і жінок за працю рівної цінності;

– соціального захисту ветеранів праці, учасників бойових дій та людей похилого віку;

– обов’язкового соціального страхування на випадок інфікування ВІЛ-інфекцією з урахуванням потреб працівників у контексті ВІЛ-інфекції/СНІДу, відповідно до Загальнодержавної цільової соціальної програми протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу на 2014-2018 роки;

– забезпечення працівникам соціальних гарантій у галузі охорони праці на рівні, не нижчому за передбачений законодавством, комплексних заходів щодо досягнення встановлених нормативів безпеки, гігієни праці та виробничого середовища, підвищення існуючого рівня охорони праці, запобігання випадкам виробничого травматизму, професійного захворювання, аваріям і пожежам відповідно до норм статті 20 Закону України «Про охорону праці».

 

За матеріалами Департаменту соціального
захисту населення Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини

Анонси







































 

 

 

 

Погода