back

Чистота водойм — під постійним контролем екологів

08-02-2018 16:48

Збереження природного стану водних об'єктів — одне з пріоритетних завдань державної системи моніторингу довкілля. Тож стан поверхневих вод області та вплив на нього людської діяльності розглянула сьогодні на своєму черговому засіданні Комісія з питань моніторингу довкілля Чернігівської області.

За кількістю поверхневих водних об'єктів (річок та водойм) Чернігівщина займає шосте місце в Україні. На її території протікає 1570 річок загальною довжиною 8400 кілометрів та налічується більше 5 тисяч водойм.

Як зазначив в.о. директора Департаменту екології та природних ресурсів ОДА Василь Новак, результати моніторингу засвідчили, що найбільш вразливими є середні та малі річки області, оскільки вони є чутливими до антропогенного навантаження, і в більшості своїй є маловодними та зарегульованими. Скид недостатньо очищених стічних вод у водні об’єкти негативно впливає на їх гідрохімічний стан.

Найбільше потерпають від антропогенного навантаження річки Білоус та Стрижень на території Чернігівського району, Борзенка – Борзнянського району, Іченька – Ічнянського району , Остер – Ніжинського та Козелецького районів, Удай – Варвинського та Прилуцького районів.

Влітку 2016 року та взимку 2017 року незадовільний стан поверхневих вод річки Остер викликав великий резонанс та стурбованість населення області. Проте зараз ситуація нормалізувалася.

За інформацією заступника начальника Деснянського басейнового управління водних ресурсів Вадима Потапенка, екологічний стан водних об’єктів області протягом останніх п’яти років не набув суттєвих змін. Майже для всіх річок є характерним підвищений вміст заліза загального та марганцю. Кисневий режим на водоймах задовільний, рівень наявних радіонуклідів, фенолів, нафтопродуктів, важких металів набагато нижчий за гранично допустимі концентрації.

Як запевнив Вадим Потапенко, Деснянське басейнове управління водних ресурсів і надалі триматиме під постійним контролем стан водойм області.

Крім того, у зв’язку з виконанням Україною зобов’язань щодо впровадження Водної Рамкової Директиви Європейського Союзу, система моніторингу зазнаватиме змін. Їх впровадження дасть можливість продовжувати використовувати існуючу систему оцінки та одночасно оцінювати екологічний стан водних об’єктів за загальноприйнятою європейською шкалою.

 

 

Департамент інформаційної діяльності та
комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації.

Останні новини

Анонси







































 

 

 

 

Погода