back

Юстиція Чернігівщини стає більш доступною для громадян

06-02-2018 17:23

За останні кілька років Міністерство юстиції та його територіальні органи докорінно змінилися і стали відкритішими для всіх верств населення. Що вдалося реалізувати з правових ініціатив на Чернігівщині минулого року — говорили сьогодні під час брифінгу в облдержадміністрації.

Як наголосив начальник Головного територіального управління юстиції в області Олег Трейтяк, пріоритет їхньої роботи — захист прав громадян та бізнесу, а також розвиток сучасних сервісів.

Варто зазначити, що у 2017 році стартував загальнонаціональний просвітницький проект «Я МАЮ ПРАВО!», складовою якого став запуск низки ініціатив, зокрема #АгроРейдериСтоп, #МаскиШоуСтоп, #ЧужихДітейНебуває та #ХабарЗаНавчанняСтоп.

Також в області працюють сервіси, які спрощують отримання громадянами ряду послуг: можливість зареєструвати шлюб за 24 години, зареєструвати новонароджену дитину і оформити довідку про її місце проживання не виходячи з пологового будинку, проставити апостиль на відповідних документах для виїзду за кордон.

Детальніше про головні досягнення 2017 року у прямій мові Олега Трейтяка.

Заступник начальника Головного територіального управління юстиції з питань державної виконавчої служби Сергій П’ятниця поінформував про виконання рішень судів та інших органів, безоплатну передачу конфіскованого майна.

Про захист прав у сфері державної реєстрації розповів заступник начальника Головного територіального управління юстиції В’ячеслав Хардіков. Зокрема, зазначив, що відтепер через Інтернет громадяни можуть подати заяву про реєстрацію права оренди земельної ділянки, а державні реєстратори прав на нерухомість — перевірити наявність земельних ділянок в Державному земельному кадастрі при розгляді відповідних заяв.

Не втрачає обертів роботи на Чернігівщині і система безоплатної вторинної правової допомоги (БВПД). З 2013 року в області працює відповідний Регіональний центр. У 2015-му створені три місцеві: Ніжинський, Менський та Чернігівський, а у 2016 році — 19 бюро правової допомоги.

За словами директора Регіонального центру з надання БВПД Ірини Протченко, минулого року видано понад дві тисячі доручень адвокатам. Сьогодні в даній системі працює 75 штатних працівників, з центрами співпрацює 86 адвокатів за контрактом.

У 2017 році за безоплатною правовою допомогою до місцевих центрів та їх структурних підрозділів звернулися більше 16 тисяч осіб, з них майже 14 тисячам надано правові консультації працівниками місцевих центрів, решта — отримали рішення про надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Місцевими центрами видано 1741 доручення, з них 88% — адвокатам, 12% — штатним працівникам центрів.

Серед пріоритетів — співпраця з органами місцевого самоврядування. Так, десятьма районними, міськими радами та об’єднаними територіальними громадами області прийнято Програми правової освіти та надання безоплатної правової допомоги населенню громади на 2016–2019 роки.

За правовою допомогою можна звернутися до Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернігівській області за адресою: м. Чернігів, вул. П'ятницька, 39, оф. 711, телефон 0-800-213-103.

До речі, учасники заходу анонсували проведення 14 лютого до Дня закоханих акції «Кохання поза часом». У Палаці урочистих подій можна буде подати заяву та зареєструвати шлюб з 8:00 до 24:00.

 

 

Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини

Анонси








































 

 

 

 

Погода