back

Місцеве радіо: переваги для громад

02-02-2018 15:35

Як створити в об’єднаній територіальний громаді місцеве радіо, аби заповнювати інформпростір власним контентом, говорили сьогодні учасники навчального семінару на тему «Розвиток місцевого радіомовлення». Це спільний захід Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА, Чернігівського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки програми «U-LEAD з Європою», та представника Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення в області.

Предмет обговорення — переваги місцевого мовлення, його користь для жителів громад.

Як відомо, проводове радіо практично повністю віджило себе. Альтернатива — ФМ-мовлення. Наразі ж в області лише 6 місцевих радіомовників, з яких 3 — комунальних.

Директор Департаменту інформдіяльності Андрій Подорван переконаний: місцеве радіо необхідно відроджувати, адже це — чудовий спосіб доносити до людей інформацію, чим і як живе громада. Це — можливість отримувати двосторонній зв’язок між місцевою владою та громадськістю, що, у свою чергу, підвищуватиме рівень довіри до влади та дозволить жителям впливати на прийняття рішень. Крім того, радіозв’язок забезпечить оперативне оповіщення місцевих жителів у разі виникнення будь-яких надзвичайних ситуацій, отже, й допоможе координувати їхні дії.

 

 

При бажанні, а головне — залученні зацікавлених людей можна довести рівень охоплення громадян до 50-60%, — зазначив Андрій Подорван. — Важливо побачити переваги місцевого мовлення та віднайти фінансовий ресурс, який, до речі, досить прийнятний для багатьох ОТГ.

Це підтвердила й директор редакції Борзнянського районного радіомовлення Ірина Плющ. За її словами, на створення радіо, включаючи закупівлю та встановлення обладнання і радіопередавачів, отримання ліцензії, вони витрати близько 350 тисяч гривень — як бюджетних, так і залучених коштів. Наразі фінансування йде через місцеву програму підтримки радіо.

Борзнянське радіо виходить в ефір уже понад рік, при чому у форматі 24 годин. І тепер воно має значну популярність як у своєму районі, так і в сусідніх. Новинні блоки, тематичні програми, прямі радіоефіри, анонси та оголошення, привітання плюс музичний блок — все це знаходить відгук у місцевих жителів, переконує Ірина Плющ. Вона готова повністю покроково ділитися своїми напрацюваннями з колегами з інших громад.

Як зазначила представник Нацради в області Ірина Сенченко, на сьогоднішній день стало набагато простіше отримати ліцензію на ФМ-радіо, це займає близько півроку. Нацрада реалізує проект «Мовлення громад», яким надаються переваги для створення місцевого радіомовлення. Повністю відпрацьовано пакет документів та механізм отримання ліцензії. Головне, щоб радіо було комунальної форми власності (хоча б на 50%).

Тож перший крок, який має зробити громада, — подати заявку на прорахунок частот. Потім відпрацювати програмну концепцію.

Представники ОТГ, учасники семінару, жваво обговорювали питання створення місцевого радіо. Зрозуміло, що в них є багато запитань та певних пересторог. Ірина Сенченко запевнила, що вона як представник Нацради надасть організаційну та методичну допомогу всім ОТГ, які вирішать створити власне місцеве радіо. Громади також завжди можуть розраховувати й на допомогу від Департаменту інформаційної діяльності облдержадміністрації.

 

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

 

Останні новини

Анонси








































 

 

 

 

Погода