back

Справа честі: як область реагуватиме на крадіжку культурних пам’яток?

03-01-2018 15:20

—   Ображено всю громаду Чернігівщини. І якщо ми так це залишимо, то тим самим начебто даємо згоду на колективний вандалізм! — наголосила заступник голови облдержадміністрації Наталія Романова під час сьогоднішньої наради з приводу викрадення у Чернігові пам’ятників видатним письменникам.

Нагадаємо, 31 грудня з історичної частини міста зник бюст Олександра Пушкіна, який був встановлений ще у 1900 році.

 

А 18 грудня бронзове погруддя вкрали з могили українського письменника Михайла Коцюбинського, що на Болдиній горі. Пам’ятник вагою понад сто кілограмів був встановлений у 1955 році.

Стратегія пошуку

За фактами злочинів порушено кримінальні провадження. Однак, значно гальмуватиме слідство те, що пам’ятки не мають ні балансоутримувача, ні експертної оцінки вартості.

Першочерговим завданням для правоохоронців є контроль місць прийому та збуту кольорових металів на Чернігівщині та в сусідніх областях.

Департамент культури і туризму, національностей та релігій ОДА уже направив відповідний лист про факт злочину до профільного міністерства. Зниклі пам’ятки мають внести до загального реєстру.

—   Важливо, аби громада Чернігівщини об’єдналася навколо цього питання. Представники ЗМІ та інститутів громадянського суспільства мають зайняти активну позицію і навіть супроводжувати слідство, — зауважив в.о голови облдержадміністрації Сергій Сергієнко.

Чернігівська обласна організація Українського товариства охорони пам'яток історії та культури має намір надати розголосу цим подіям у мистецьких колах.

Відповідну заяву вже зробила й нардеп Анна Романова.

Варто зазначити, що прояви вандалізму зафіксовані не вперше.

 

Тактика подальших дій

Облдержадміністрація має намір детально вивчити стан захищеності й інших пам’яток культури, яких в області налічується чимало.

Для початку, райдержадміністрації, міста обласного значення та ОТГ повинні провести інвентаризацію монументальних об’єктів. Це дасть змогу включити їх у маршрути патрулювання поліції.

На порядку денному — цілодобове освітлення (відеонагляд) та чергування додаткового наряду поліції охорони біля потенційних об’єктів під загрозою.

Про подальше планування роботи та хід слідства із зазначених резонансних справ буде повідомлено додатково під час прес-брефінгу в облдержадміністрації. Слідкуйте за анонсами!

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з
громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини

Анонси







































 

 

 

 

Погода