back

Чи варто ставити теплові насоси?

19-12-2017 10:34

Аби заощадити на опаленні та підігріві води в помешканні багатоквартирного чи приватного будинку, все частіше рекомендують встановлювати теплові насоси.

Повітряний тепловий насос — це термодинамічна машина для переміщення тепла із зовнішнього повітря в повітря проміжного теплоносія — фреона. Передача тепла відбувається в теплообміннику «фреон–вода» і «фреон–повітря». У випадку з теплообмінником типу «фреон–повітря» тепло передається від проміжного теплоносія — фреона — до повітря  всередині опалювального приміщення.

При застосуванні теплообмінника «фреон–вода» тепло передається від фреона воді, яка може застосовуватися як для обігріву приміщень, так і для підігріву санітарної води.

Основна перевага теплових насосів повітряної дії —  енергоефективність. У залежності від температури зовнішнього повітря, коефіцієнт перетворення енергії (СОР) варіюється від 2,0 до 5,0. Це означає, що при витратах 1 кВт електричної енергії отримується від 2,0 до 5,0 кВт теплової енергії. Сезонний коефіцієнт енергоефективності (SCOP) складає 3,5–4,0.

Варто зазначити, що тепловий насос споживає в декілька разів менше електроенергії, ніж електричний котел. Крім того, не потрібне додаткове встановлення кондиціонерів — тепловий насос через фанкойл (вузол підготовки повітря, вентилятор, теплообмінник) охолоджує кімнати влітку.

Вентиляційний тепловий насос — альтернатива для будинків, що потребують посиленої вентиляції, зокрема, збудованих за енергоефективними технологіями (каркас, СІП-панелі, щільна теплоізоляція з пінопласту тощо).

Також особливо ефективні у комерційних приміщеннях з великою кількістю людей, або що потребують велику кількість гарячої води (заклади харчування, медицини, спорту).

Тепловий насос автоматично забезпечить санітарну вентиляцію, гарячу воду, найбільш енергоефективне та комфортне опалення.

Якщо площа приміщення більша, ніж 200 квадратних метрів, тепловий насос в комплекті з регульованим термостатом точно регулює температуру та знаходить найбільш економні режими в залежності від перебування людей  у приміщені та від призначення кімнат (вітальня, дитяча, кабінет тощо).

 

Інспекція Держенергонагляду у Чернігівській області

Останні новини

Анонси







































 

 

 

 

Погода