back

Рік роботи Носівської ОТГ: чи пішла на користь жителям району реформа децентралізації?

15-12-2017 15:44

 

Чотири сільські ради (17 сіл і місто), загальна площа понад 500 км², більше 20 тисяч жителів — все це про Носівську об’єднану територіальну громаду, яка почала працювати рік тому.

Які ж зміни відбулися за цей час та чи відчувають їх жителі громади — мали змогу дізнатися журналісти чернігівських медіа під час прес-туру цього тижня.

 

 

Голова громади Володимир Ігнатченко: «З 1 січня 2017 року ми запрацювали в новому статусі. Почали з формування структури і штатного розпису. Далі ж визначилися з пріоритетними напрямками роботи. Думаю, що зроблено немало. Та багато ще над чим треба працювати. Серед позитивних змін, у першу чергу, назву покращення фінансового становища громади: якщо у 2016 році загальний бюджет 4 сільрад та Носівської міської ради становив 19,6 мільйона гривень, то цьогоріч власні надходження склали 51,8 мільйона гривень».

Що ж вдалося зробити за перший рік?

Ремонт та будівництво доріг

Збудували чотири дороги у Носівці, відремонтували дві третини найважчої дільниці на шляху до найбільшого села громади — Володькової Дівиці — довжиною 2,2 км. Всього за рік відремонтовано 6,5 км на суму 11,6 мільйона гривень.

 

 

Продовження будівництва носівської школи № 5 та ремонту школи у Володьковій Дівиці

Навчальний заклад у Носівці (розрахований на 520 учнів) почали будувати ще 27 років тому, але роботи то починали, то «заморожували» через ряд причин. За різними оцінками, об’єкт готовий на 70-80%. Цього року виконані внутрішні роботи. У грудні встановили два нові котли на альтернативному паливі. Крім власних коштів, залучили кошти ДФРР (понад 1,8 мільйона гривень) та соціально-економічну субвенцію з державного бюджету (2 мільйони гривень). Для завершення проекту громаді потрібно 12 мільйонів гривень. Відкриття ж закладу планується вже наступного навчального року.

 

 

Школа у селі Володькова Дівиця збудована ще у 1980-х роках, тому нагально потребує ремонту. Протягом 2017-го тут замінили дах та реконструювали спортивну залу. У школі також будується нова котельня, яка працюватиме на альтернативному паливі.

 

 

Варто зазначити, що цього року громада отримала субвенцію з державного бюджету (близько семи мільйонів гривень) на розвиток інфраструктури. Частину коштів витрачено на дороги, частину ж — на придбання спецтехніки для комунального підприємства «Носівка-Комунальник». Це нові трактори з різними насадками та приладдям, косарки, машини для вивезення сміття тощо. КП займається благоустроєм та прибиранням територій, забезпеченням водопостачання, а також ямковим ремонтом доріг та тротуарів.

 

 

Із громадою співпрацює і бізнес: аграрні підприємства, фабрика печива «Десна», фабрика з пошиву одягу «Формстиль», завод «Прес» (виготовлення роликів для конвеєрів вугільних шахт і добувних кар’єрів) та інші.

 

 

Плани на майбутнє

Приведення до ладу шкіл та дитячих садочків, їх утеплення та встановлення котлів на альтернативному паливі, придбання шкільних автобусів. Серед наміченого — ремонт доріг, освітлення вулиць.

 

Директор Чернігівського Центру розвитку місцевого самоврядування Ірина Кудрик: «Ми вже бували у тих громадах, які об’єдналися в перші роки реформи, тепер настала черга тих, хто пройшов цей процес у 2016 році. І Носівська громада — одна з них. Подібні прес-тури ми плануємо робити частіше, адже Чернігівщина — серед лідерів децентралізації. Багато громад, які вже зробили перші кроки, втілюють проекти розвитку та змінюють життя людей на краще».

 

 

Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації
 за матеріалами Чернігівського Центру розвитку місцевого самоврядування

Останні новини

Анонси







































 

 

 

 

Погода