back

Новий механізм кредитування агровиробництва впроваджують в Україні

07-12-2017 13:53

Проект «Аграрні розписки в Україні», який впроваджується Міжнародною фінансовою корпорацією (IFC) в партнерстві зі Швейцарською Конфедерацією, готується до поширення на всі області України.

Перше випробування цього новітнього інструменту фінансування відбулося в межах пілотного проекту на Полтавщині у 2015 році. Сьогодні аграрні розписки вже активно використовуються в межах пілотних проектів ще в 7 областях – Черкаській, Вінницькій, Харківській, Хмельницькій, Тернопільській, Миколаївській та Сумській. Після введення в дію Реєстру аграрних розписок за межами пілотних проектів планується їх поширення на територію всієї України. Очікується, що до початку весняного сезону 2018 року аграрні розписки працюватимуть у кожній області. Наразі представники проекту проводять серію навчальних тренінгів для нотаріусів у всіх областях, взимку плануються відповідні навчання для фермерів та кредиторів.

Запровадження аграрних розписок в Україні має на меті покращити та спростити доступ до фінансування малих і середніх сільгоспвиробників. Олексій Омеляненко, керівник проекту «Аграрні розписки в Україні», зазначає, що попит на аграрні розписки в Україні зростає. Відповідно, подальше розширення на всю територію України дасть можливість агровиробникам у кожній області отримати кредитування за аграрними розписками.

– Приємно відзначити, що до кредитування за аграрними розписками долучаються нові кредитори. Переважно ними користуються виробники зернових та олійних культур, але фермери, які займаються овочівництвом і садівництвом, все більше звертають увагу на цей інструмент фінансування, – зазначає Олексій Омеляненко.

Згідно з офіційною статистикою, на сьогоднішній день в Україні оформлено 160 аграрних розписок, з них – 65 товарних та 95 фінансових. Об’єм залученого фінансування перевищив мільярд гривень. Успішно виконано та закрито 73. Наразі відсутні повідомлення щодо невиконання зобов’язань позичальником з відкриттям процедури примусового виконання за аграрними розписками.

Довідково. Аграрна розписка – це інструмент фінансування, за допомогою якого агровиробник має можливість отримати кредитування, як товарне так і фінансове, під заставу майбутнього врожаю. У залежності від умов розрахунку за цим кредитуванням розписки можуть бути фінансові та товарні. За фінансовою – розрахунок відбувається грошима, за товарними – частиною зібраного врожаю.  Аграрні розписки в Україні впроваджуються з 2015 року за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України і Міністерства юстиції України.

 

За інформацією Департаменту агропромислового
розвитку Чернігівської облдержадміністрації

 

Останні новини

Анонси








































 

 

 

 

Погода