back

Президент очікує у 2018 році зростання бюджетів об’єднаних громад

04-12-2017 17:23

Президент Петро Порошенко, виступаючи сьогодні, 4 грудня, на ІІ Всеукраїнському форумі об'єднаних громад «Ініціативи, що змінюють життя», наголосив, що в цілому процес добровільного об'єднання територіальних громад слід точно визнати успішним. Він переконаний: «вигоду від децентралізації отримують не лише великі міста та обласні центри».

Майже три тисячі в основному сільських та селищних рад уже утворили 665 об’єднаних територіальних громад, — сказав Петро Порошенко, наголосивши на добровільному характері об’єднання громад «без будь-якого тиску з боку центру». — Об’єднані громади автоматично отримують у своє розпорядження 60% від податку на доходи фізичних осіб. Це моментально призводить до двократного, а в окремих випадках й шестикратного, збільшення власних надходжень, власних повноважень, власних можливостей, власних прав, а отже — і власної відповідальності.

Президент підкреслив:

Утворилася значна кількість вмотивованих, матеріально спроможних громад, які націлені самостійно та ефективно управляти власними справами, а не так, як це було раніше – просто каси по виплаті маленької заробітної платні своїм працівникам.

Глава держави висловив сподівання, що цього тижня Верховна Рада України ухвалить Закон про Державний бюджет на 2018 рік. Він наголосив, що саме цей бюджет передбачає подальше збільшення чинної доходної бази місцевих бюджетів, та повідомив: з 1 січня 2018 року до місцевих бюджетів буде зараховуватися 5% рентної плати за користування надрами.               

Також Петро Порошенко зазначив, що на наступний рік заплановано субвенцію на формування інфраструктури об'єднаних територіальних громад на суму майже 2 мільярди гривень. Загалом же державна підтримка проектів місцевого самоврядування у 2018 році складе 18,5 мільярда.

На Всеукраїнському форумі об'єднаних громад Чернігівську область представили в.о. першого заступника голови ОДА Юлія Свириденко, експерти з децентралізації, керівники ОТГ.

 

За матеріалами прес-служби Президента України

Останні новини

Анонси








































 

 

 

 

Погода