back

Держархів представив документальні матеріали про трагічні події Голодомору 1932-1933 років на Чернігівщині

24-11-2017 16:00

Експонування фотодокументальної виставки «Палає пам’яті свіча», присвяченої роковинам Голодомору 1932–1933 років в Україні, розпочалося сьогодні, 24 листопада, в Державному архіві області.

Голодомори – національна трагедія українського народу. І хоча наша область не увійшла до числа найбільш постраждалих від голоду регіонів України, але архівні документи незаперечно свідчать про те, що Чернігівщина теж голодувала, а навесні 1933 року люди почали пухнути та вмирати.

На виставкових стендах презентовані 70 документальних першоджерел та більше 10 світлин, які тематично об’єднані у блоки «1932 рік», «1933 рік» та «Свідки Голодомору згадують».

Серед архівних матеріалів, датованих 1932–1933 роками, – постанови, розпорядження, доповідні записки, інформації, листи, скарги тощо. Також тут представлені звернення селян, які шукали справедливості та сподівалися на вирішення їх проблем партійними органами. Подані документи відтворюють трагедію жителів області під час проведення керівництвом країни в 1932-1933 роках кампанії хлібозаготівлі.

Експозиція «Свідки Голодомору згадують» – результат кропіткої праці співробітників райдержадміністрацій, учителів, працівників культури, студентів, соціальних працівників та інших мешканців Чернігівщини, які у 2007 році зібрали майже 26 тисяч свідчень тих, кому пощастило пережити Голодомор 1932–1933 років. 

Особливість цьогорічної виставки – презентація документів, що містять приклади людяності під час тих страшних подій, коли окремі очільники громад допомагали пережити голод своїм односельцям. Крім того, тут представлені документальні джерела, що увійшли до книги Сергія Горобця та Сергія Бутка «Хроніки війни більшовиків з українським народом. Голодомор 1932–1933 років на Чернігівщині: виконавці злочину».

Автори експозиції впевнені, що історики, краєзнавці, учнівська та студентська молодь, ознайомившись з архівними справами, відкриють для себе нові сторінки з історії Голодомору 1932–1933 років.

Першими відвідувачами виставки стали студенти Академії Державної пенітенціарної служби та учні загальноосвітнього навчального закладу № 32 міста Чернігова.

 

За інформацією Державного архіву Чернігівської області

 

Останні новини

Анонси








































 

 

 

 

Погода