back

На нараді МОЗу — про перші кроки впровадження медреформи

01-11-2017 10:42

Актуальні питання перезапуску первинної ланки медичної допомоги та покращення медичного обслуговування у сільській місцевості обговорили під час селекторної наради в.о. Міністра охорони здоров’я Уляна Супрун та заступник Міністра Павло Ковтонюк з керівниками і представниками регіональних департаментів, заступниками голів ОДА.

— Треба докласти максимум зусиль, аби пришвидшити процес реформування галузі, перехід на нову систему функціонування первинної ланки, що має збільшити її фінансування. Друга важлива складова — автономізація медичних закладів, — наголосила Уляна Супрун і додала, що на перехідний період для первинної ланки медичної допомоги залишиться субвенція з держбюджету.

Уляна Супрун привернула увагу до нових підходів у керуванні медзакладом: менеджер керуватиме адміністративними та фінансовими питаннями, а головний лікар відповідатиме за лікування, як це є в більшості країн Європи.

Павло Ковтонюк зауважив, що ця нарада — проміжна перед великою зустріччю в Києві, на якій детально обговорюватиметься план імплементації реформи на 2018 рік. До того часу будуть напрацьовані відповідні документи для впровадження реформи.

Заступник Міністра зосередив увагу на законопроекті № 7117 про медичне обслуговування у сільській місцевості, що передбачає з наступного року додаткові кошти зі спеціального фонду державного бюджету на всі області. Голосування за нього в другому читанні очікується найближчим часом. МОЗ разом з Мінрегіоном наперед готує необхідний пакет підзаконних актів. Також розробляються рішення та моделі організації первинної допомоги, на які спрямовуватимуть ці цільові кошти.

Серед актуальних питань, які розглянули на нараді, — ліцензування медичних закладів. Ліцензійні умови для первинки в Міністерстві вже оновлені, наразі очікується підписання законопроекту.

Важливою складовою реформування галузі є підвищення кваліфікації персоналу медустанов. Тому для менеджерів лікувальних закладів буде організовано ряд навчальних тренінгів.

 

За повідомленням прес-служби Управління охорони
здоров’я Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини

Анонси








































 

 

 

 

Погода