back

25-05-2012 10:26

Професійна (професійно-технічна) освіта 

        

Система професійної (професійно-технічної) освіти Чернігівщини спрямована на формування і розвиток професійних компетентностей особи, необхідних для професійної діяльності за певною професією у відповідній галузі, забезпечення її конкурентоздатності й мобільності на ринку праці та перспектив кар’єрного зростання впродовж життя.           

Мережа.  Станом на 1 вересня 2022 року на території області підготовку кваліфікованих робітників здійснюють          13 закладів професійної (професійно-технічної) освіти (далі – ЗП(ПТ)О), з яких до сектору державної власності відносяться – 10, комунальної – 3. Це 3 вищі професійні училища, 1 центр професійно-технічної освіти, 9 професійних ліцеїв.

Пройти навчання в ЗП(ПТ)О можуть не лише випускники закладів загальної середньої освіти, а й дорослі, які хочуть підвищити кваліфікацію або змінити професію. Здобуття професії може тривати від кількох місяців до 3-4 років (для тих, хто одночасно з професією здобуває повну загальну середню освіту).

Контингент. У 2022/2023 навчальному році в ЗП(ПТ)О різними видами підготовки охоплено 5147 здобувачів, з яких: 4 807 навчаються за регіональним і державним замовленням, 340 – на контрактній основі. Одночасно з робітничою професією 3033 із них отримують повну загальну середню освіту (59 % від загальної чисельності).

План регіонального й державного замовлення на 2022 рік виконаний на 90 відсотків, на перший курс зараховані 2083 учні.

Підготовка кадрового потенціалу здійснюється з 58 професій та 5 спеціальностей для промисловості, транспорту, будівництва, торгівлі і громадського харчування, побутового обслуговування населення, агропромислового комплексу.

Для забезпечення потреб регіонального ринку у кваліфікованих кадрах збільшено обсяги підготовки кухарів, кондитерів, монтажників гіпсокартонних конструкцій, електромонтажників, електрогазозварників, штукатурів, лицювальників-плиточників, водіїв автотранспортних засобів.

Педагогічні кадри. Освітній процес в ЗП(ПТ)О забезпечують 590 педагогічних працівників, серед яких мають: науковий ступінь «кандидат педагогічних наук» - 4, педагогічні звання «викладач-методист» - 16, «старший викладач» - 61, «майстер виробничого навчання І категорії» - 41, «майстер виробничого навчання ІІ категорії» - 34, «вихователь-методист» - 4. 

Навчально-практичні центри. Для підвищення якості у підготовці трудового потенціалу вжито суттєвих кроків, спрямованих на розбудову сучасного освітнього середовища шляхом модернізації матеріально-технічної бази ЗП(ПТ)О. На даний час, в структурі 9 із них функціонує 14 навчально-практичних центрів сучасної професійної (професійно-технічної) освіти різного галузевого спрямування:

  • «сучасного автосервісу» в Чернігівському вищому професійному училищі;
  • «перукарського мистецтва та декоративної косметики», «сучасних швейних технологій та дизайну «Імперія моди» в Чернігівському вищому професійному училищі побутового обслуговування;
  • «ресторанного сервісу» в Чернігівському центрі професійно-технічної освіти;
  • «інноваційних будівельних технологій «KNAUF», «сучасної сантехніки», «електромонтажних технологій та відновлювальної енергетики» в Чернігівському професійному ліцеї залізничного транспорту;
  • «аграрних технологій» в Сосницькому професійному аграрному ліцеї;
  • «з підготовки монтажників санітарно-технічних систем і устаткування» в Прилуцькому професійному ліцеї;
  • «зварювальних технологій», «з підготовки кадрів для сфери громадського харчування», «сучасних транспортно-будівельних технологій» в Ніжинському професійному аграрному ліцеї;
  • «деревообробних технологій» в Сновському вищому професійному училищі лісового господарства;
  • «будівельних технологій» в Чернігівському професійному будівельному ліцеї.

У центрах здобувачі освіти набувають професійних кваліфікацій за сучасними виробничими технологіями із застосуванням новітнього обладнання, матеріалів, інструменту, що сприяє якості освіти та швидкій адаптації випускників на робочому місці. 

Дуальна освіта. У 2022/2023 навчальному році 3 (три) ЗП(ПТ)О із залученням підприємств ПП «ВКФ «Техно-Т», ТОВ «Сівертекс», ТОВ «Батьківщина» організували освітній процес на умовах дуальності для 69 учнів, які набувають професій токаря, кравця, тракториста-машиніста сільськогосподарського виробництва.

Стандарти. Запровадження в освітній процес нових державних освітніх стандартів, стандартів професійної (професійно-технічної) освіти, зорієнтованих на набуття необхідних знань, умінь і навичок для праці, це можливість для ЗП(ПТ)О формування переліку освітніх компонентів (предметів) та змісту навчальних програм спільно з роботодавцями, що покращує якість професійної освіти. У 2022/2023 навчальному році на основі таких стандартів здійснюється підготовка робітничих кадрів з переважної більшості професій.

 

Мережа закладів професійної (професійно-технічної) освіти Чернігівської області

 

№ з/п

Назва закладу освіти

Прізвище, ім’я, по батькові директора

1

Чернігівський професійний ліцей залізничного транспорту

Поджарий

Максим Сергійович

2

ДПТНЗ «Сновське вище професійне училище лісового господарства»

Дубина

Лариса Олексіївна

3

ДПТНЗ «Чернігівське вище професійне училище побутового обслуговування»

Михалко

 Світлана Олексіївна

4

КЗ «Чернігівське вище професійне училище» Чернігівської обласної ради

Тронь

Світлана Олексіївна
(в. о. директора)

5

КЗ «Чернігівський центр професійно-технічної освіти» Чернігівської обласної ради

 

Потєхіна

Наталія Олексіївна

 

6

ДПТНЗ «Чернігівський професійний будівельний ліцей»

Старіков

 Роман Михейович

7

ДПТНЗ «Куликівський професійний аграрний ліцей»

Лисаченко

Василь Васильович

 

Мринська філія ДПТНЗ «Куликівський професійний аграрний ліцей»

Шелестюк

Юлія Володимирівна, завідувачка

 

8

Сосницький професійний аграрний ліцей      Чернігівської області

Сорока

Юрій Миколайович

9

Дігтярівський професійний аграрний ліцей Чернігівської області

Хітренко

Михайло Володимирович

10

КЗ «Прилуцький професійний ліцей» Чернігівської обласної ради

Дорошенко

Анатолій Анатолійович

 

11

ДНЗ «Ніжинський професійний аграрний ліцей Чернігівської області»

Єлізаров

Юрій Петрович

12

Сокиринський професійний аграрний ліцей Чернігівської області

Назаренко

Юлія Олексіївна

13

ДПТНЗ «Ічнянський професійний аграрний ліцей»

Ледень

Світлана Михайлівна

 

 

Останні новини

Анонси







































 

 

 

 

Погода