back

25-05-2012 10:25

Заклади освіти інтернатного типу обласного підпорядкування

 

У 2022/2023 навчальному році мережа закладів освіти інтернатного типу обласного підпорядкування складається з 18 закладів, зокрема 6 спеціальних та 2 спеціалізованих.

Загальний контингент здобувачів освіти становить 2 417 дітей.

Профільна середня освіта

Профільну середню освіту надають 3 ліцеї обласного підпорядкування, з яких 2 є спеціалізованими закладами освіти, а саме:

  1. комунальний заклад «Чернігівський обласний науковий ліцей» Чернігівської обласної ради;
  2. Ніжинський обласний педагогічний ліцей Чернігівської обласної ради;
  3. Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою.

Освітні послуги надаються відповідно до Державного стандарту для випускників базової середньої школи, здійснюється допрофесійна підготовка до вступу в заклади вищої освіти.

У закладах освіти створено умови для розвитку здібностей та обдарувань ліцеїстів, формування в них системи наукових знань, оволодіння практичними вміннями та навичками наукової, дослідницько-експериментальної діяльності, реалізації індивідуальних творчих потреб здобувачів освіти.

У ліцеях налагоджено співпрацю із закладами вищої освіти.

Педагоги Чернігівського обласного наукового ліцею беруть участь у розробці й апробації нових програм профільної освіти, ефективних методів і форм організації освітнього процесу.

Початкова, базова середня, профільна середня освіта

Здобуття дітьми освіти на 3 рівнях (початковий, базовий середній та профільний середній) забезпечують:

1) комунальний заклад «Борзнянський ліцей» Чернігівської обласної ради;

2) комунальний заклад «Черешенський ліцей» Чернігівської обласної ради;

3) комунальний заклад «Городнянський ліцей» Чернігівської обласної ради;

4) комунальний заклад «Яблунівський ліцей» Чернігівської обласної ради;

5) комунальний заклад «Чернігівський ліцей» Чернігівської обласної ради.

Дошкільні структурні підрозділи функціонують у Черешенському та Яблунівському ліцеях.

У Новгород-Сіверському державному ліцеї імені К.Д.Ушинського забезпечується здобуття базової середньої та профільної середньої освіти.

Початкову та базову середню освіту діти здобувають у 3-х гімназіях:

  1. комунальному закладі «Комарівська гімназія» Чернігівської обласної ради;
  2. комунальному закладі «Старобасанська гімназія» Чернігівської обласної ради;
  3. комунальному закладі «Сновська гімназія» Чернігівської обласної ради.

Надання освітніх послуг здійснюється відповідно до державних стандартів.

У ліцеях та гімназіях створюються умови для навчання, виховання та розвитку здібностей здобувачів освіти, підготовки вихованців до самостійного життя, формування в них готовності до вибору професії тощо.

У закладах освіти забезпечено належні умови для дітей, зарахованих на цілодобове перебування, зокрема дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування; дітей з особливими освітніми потребами; дітей, сім’ї яких опинилися у складних життєвих обставинах.

Спеціальна освіта

Надання освітніх послуг для дітей з особливими освітніми потребами здійснюється в 6 спеціальних закладах загальної середньої освіти обласного підпорядкування: 5 навчально-реабілітаційних центрах, 1 спеціальній школі.

Діти з особливими освітніми потребами, зумовленими порушеннями інтелектуального розвитку, здобувають освіту на початковому та базовому середньому рівнях у таких закладах освіти:

1) комунальному закладі «Прилуцька спеціальна школа» Чернігівської обласної ради;

2) комунальному закладі «Березнянський навчально-реабілітаційний центр» Чернігівської обласної ради;

3) комунальному закладі «Удайцівський навчально-реабілітаційний центр» Чернігівської обласної ради;

4)  комунальному закладі «Прилуцький навчально-реабілітаційний центр» Чернігівської обласної ради.

У Прилуцькому навчально-реабілітаційному центрі функціонує дошкільне відділення.

Здобуття освіти на початковому, базовому середньому та профільному середньому рівнях для дітей з вадами зору забезпечує комунальний заклад «Чернігівський навчально-реабілітаційний центр» Чернігівської обласної ради, для дітей з вадами слуху – комунальний заклад «Сосницький навчально-реабілітаційний центр» Чернігівської обласної ради.

Надання освітніх послуг для дітей з особливими освітніми потребами здійснюється шляхом спеціально організованого освітнього середовища в комплексі з психолого-педагогічною, медичною, фізичною, соціальною реабілітацією.

У спеціальних закладах освіти забезпечується системний кваліфікований психолого-педагогічний супровід дітей з урахуванням стану їх здоров’я та особливостей психофізичного розвитку, надання реабілітаційних послуг дітям з інвалідністю відповідно до індивідуальної програми реабілітації; педагогічної допомоги батькам (особам, які їх замінюють) дітей з особливими освітніми потребами, зокрема дітей з інвалідністю.

У закладах освіти забезпечено належні умови для дітей, зарахованих на цілодобове перебування, зокрема дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування; дітей з особливими освітніми потребами; дітей, сім’ї яких опинилися у складних життєвих обставинах.

На базі комунального закладу «Чернігівський навчально-реабілітаційний центр» діє консультативний пункт «Світло Надії», метою діяльності якого є раннє виявлення дітей з порушеннями зору, надання консультацій батькам, педагогічним працівникам закладів освіти області з питань виховання, навчання та реабілітації зазначеної категорії дітей.

З метою допомоги родинам, які виховують дітей з порушеннями слуху та порушеннями мовлення, в комунальному закладі «Сосницький навчально-реабілітаційний центр» функціонує «Центр підтримки сім’ї».

Для розвитку здібностей та інтересів, моральних і вольових якостей здобувачів освіти в закладах освіти інтернатного типу обласного підпорядкування організовано роботу гуртків, секцій за основними напрямами позашкільної освіти.

Останні новини

Анонси








































 

 

 

 

Погода