back

У Проекті ЄС ClimaEast Чернігівщина має найбільший соціальний ефект

13-10-2017 12:33

Про це днями під час заключної регіональної зустрічі в місті Брюсель (Бельгія)  зазначили представники країн-учасниць. В обговоренні взяли участь й директор Департаменту екології та природних ресурсів Чернігівської ОДА Катерина Тканко та голова Ніжинської районної ради Олег Бузун.  Загалом, в області зміни так чи інакше торкнулися 85 тисяч осіб.

Проект ЄС ClimaEast з жовтня 2012 року впроваджується на території країн Східноєвропейського партнерства.

Варто зауважити, що в Україні ініціатива реалізовувалася на території Ніжинського району.  Як результат —  розроблено «Проект організації території регіонального ландшафтного парку «Ніжинський», охорони, відтворення та рекреаційного використання його природних комплексів та об’єктів».

Реконструйовано гідротехнічні споруди осушувально-зволожувальної системи «Смолянка». На відновлених територіях здійснюється моніторинг рівня ґрунтових вод.

Відновлення гідрологічного режиму окремих пілотних територій та  визначених гідротехнічних споруд системи «Смолянка» є прикладом участі місцевого населення у регенерації сільськогосподарських торфовищ на приватних землях.

Розроблена методологія обліку викидів парникових газів для Національної системи інвентаризації парникових газів України.

Віднедавна успішно функціонують кооперативи із виготовлення пелетів на основі відходів деревини у селі Вертіївка та молочний — у селі Кукшин Ніжинського району.

В листопаді на конференції в Києві Чернігівщина ділитиметься досвідом участі в Проекті з іншими регіонами України.

Читати також: Розвиток Чернігівської області з залученням коштів Європейського Союзу

Хороші результати мають й інші країни. Зокрема в Грузії, Вірменії та Азербайджані вдалось відновити високогірні пасовища, шляхом розробки планів управління; створити системи водовідведення, розчистити дороги, здійснити підживлення земель та визначення територій відведених для випасу тварин діаметром  5-7 кілометрів. Також створено кооперативи користувачів пасовищ, пастухів забезпечено мобільним житлом, що працює на сонячних батареях.  Результат: підвищення надоїв молока та збільшення приросту худоби,  відновлення лісових насаджень, шляхом висадження саджанців, розробка нових технологій визначення сполуки вуглецю.

Впроваджували проект на території Республіки Комі, Республіки Башкортостан та Ненецького автономного округу (РФ). Там працювали над збереженням біорізноманіттям лісів та торфовищ вічної мерзлоти.

Реалізація Проекту в Білорусі дала змогу пом’якшити наслідки зміни клімату, збільшити популяцію рідкісних птахів та запровадити стале використання торфовищ.

За повідомленням Департаменту екології і природних ресурсів 
Чернігівської облдержадміністрації

 

 

 

Останні новини

Анонси








































 

 

 

 

Погода