back

Проведено дослідження токсичності дії поверхневих вод в межах міста Чернігів

11-10-2017 08:55

Вже четвертий рік поспіль Департамент екології та природних ресурсів Чернігівської обласної державної адміністрації, на виконання заходів Програми охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2014 - 2020 роки, замовляє дослідження токсичності поверхневих вод в межах міста Чернігів.

Визначення показників токсичності води річок Білоус, Стрижень та Десни в межах міста Чернігів у травні та вересні 2017 року здійснювала лабораторія комунального підприємства «Чернігівводоканал» Чернігівської міської ради. Дослідження проводились в 17 створах (пунктах) за допомогою методики визначення токсичності води на ракоподібних Daphnia magna Straus (цереодафніях).

Річка Десна досліджувалася в районі Бобровиці (переправа), біля готелю «Брянськ», вище впадіння річки Стрижень (пляж «Золотий берег»), нижче впадіння річки Стрижень (правий берег та лівий берег), вище та нижче впадіння річки Білоус (правий берег) та біля села Шестовиця. Дослідження річки Стрижень здійснювали біля села Півці, водосховища «Ялівщина», РАЦСу та гирло річки; річки Білоус вище міста Чернігів (село Новий Білоус), вище та нижче очисних споруд комунального підприємства «Чернігівводоканал» Чернігівської міської ради (село Жавинка) та гирло річки.

За результатами досліджень у травні 2017 року в річках Десна, Білоус, Стрижень токсичної дії вод не виявлено.

У вересні 2017 року виявлено слабку токсичну дію води річки Стрижень в одному створі – біля села Півці, що можливо зумовлено антропогенним впливом на водойму.

Департаментом екології та природних ресурсів Чернігівської облдержадміністрації за результатами досліджень було направлено лист до Державної екологічної інспекції у Чернігівській області щодо виявлення можливих причин слабкої токсичної дії води.

Про результати досліджень буде повідомлено додатково.

Зазначимо, що в минулі роки слабка токсична дія води була виявлена в річці Стрижень в створах біля села Півці та біля РАЦСу.

В поточному році токсичної дії води біля РАЦСу не виявлено, що свідчить про покращення стану водойми у порівнянні з минулими роками. Позитивний ефект для стану водойми відбувся за рахунок комплексу дій Чернігівської міської ради спрямованих на поліпшення стану річки Стрижень. Крім заходів по прибиранню водного дзеркала від сміття, реконструкції гідротехнічних споруд, значний вплив мала робота комунального підприємства «Муніципальна варта» Чернігівської міської ради з виявлення порушників Правил благоустрою міста Чернігів, що здійснювали забруднення річки Стрижень шляхом несанкціонованих скидів неочищених стічних вод до водойми.

Департамент екології та природних ресурсів
Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини

Анонси








































 

 

 

 

Погода