back

Про дітей і сім’ї, що опинилися в складних життєвих обставинах

09-10-2017 10:05

На сьогодні на Чернігівщині налічується понад чотири тисячі соціально вразливих сімей, які опинилися в складних життєвих обставинах, у цих родинах виховується вісім тисяч дітей. Із них більше тисячі проживає з батьками, які не забезпечують належний рівень піклування та догляду. Через батьківську байдужість і недбалість такі діти не мають дитинства: ростуть у жорстокості, часто стають на шлях злочину та в дитячому віці самі народжують дітей.

Проведення профілактичної та соціальної роботи з сім’ями соціального ризику покладено на органи виконавчої влади і місцевого самоврядування, територіальні підрозділи органів Національної поліції. Проте останні події в області говорять про серйозні упущення в роботі із зазначеною категорією сімей. Про це йшлося на нещодавньому засіданні колегії облдержадміністрації.

Про стан справ у сфері поінформувала начальник Служби у справах дітей облдержадміністрації Людмила Зеленько:

Упродовж січня – вересня 2017 року центри соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді працювали з 4354 сім’ями, які опинилися в складних життєвих обставинах, тут виховується 8030 дітей.

Соціальна і профілактична робота з сім’ями цієї категорії здійснюється центрами соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді у взаємодії з органами місцевого самоврядування базового рівня (місто, село, селище), структурними підрозділами у справах сім’ї, молоді та спорту, службами у справах дітей, територіальними підрозділами органів Національної поліції, закладами освіти, охорони здоров’я.

Для забезпечення координації дій суб’єктів соціальної роботи в районах і містах області створені дорадчі органи щодо роботи з сім’ями, які опинилися в складних життєвих обставинах. У поточному періоді 2017 року на їх розгляд підготовлено матеріали про 1118 сімей.

Кожній родині, яка перебуває на обліку, залежно від причин, що призвели до складних життєвих обставин, надавалася відповідна допомога: психологічна – 1952 сім’ям; гуманітарна – 1447; допомога з налагодження соціальних зв’язків – 1143 сім’ям; оформлення/відновлення документів – 960 родинам; юридична допомога – 851; допомога в організації лікування – 390 сім’ям; розв’язання житлово-побутових проблем – 806 сім’ям; працевлаштування – 151 особі; реєстрація за місцем проживання – 92 особам; 252 дітям організовано оздоровлення; 100 дітей влаштовано на навчання.

Серед найвразливіших категорій сімей, які мають ризик опинитись у складних життєвих обставинах, є багатодітні сім’ї. В області їх 6787, де виховується 22917 дітей, із них 959 сімей (3654 дітей) перебувають на обліку як такі, що опинилися в складних життєвих обставинах.

Тому комплексне вирішення їх проблем є одним із пріоритетних напрямів у роботі органів виконавчої влади і місцевого самоврядування. Зокрема, проводиться системна організаційна робота із забезпечення батьків і дітей із цих сімей посвідченнями, які дають право на отримання пільг згідно з чинним законодавством.

Для запобігання нещасним випадкам у сім’ях, які опинились у складних життєвих обставинах, відповідно до доручень керівництва обласної державної адміністрації, суб’єктами соціальної роботи з сім’ями, дітьми та молоддю:

– в осінньо-зимовий період 2016/2017 р.р. відвідано 1786 сімей, у яких виховується 3285 дітей. За результатами вивчення потреб родин: 140 сім’ям надано допомогу паливом, 223 – продуктами харчування, 53 – виділено грошову допомогу (на загальну суму 42200 грн.), майже 2 тисячі дітей отримали допомогу одягом і взуттям;

– у період літніх канікул обстежено умови проживання 1346 сімей, де виховуються 2977 дітей; 137 дітей поставлено на облік служб у справах дітей у зв’язку з ухиленням батьків від виконання батьківських обов’язків; 354 сім’ям надано фінансову або гуманітарну допомогу; 47 дітей влаштовано до центрів соціально-психологічної реабілітації дітей.

Для забезпечення права на освіту дітям, які виховуються в сім’ях, що опинились у складних життєвих обставинах, з нагоди нового навчального року в ході проведення на території області І-го етапу Всеукраїнського рейду «Урок» (серпень-вересень 2017 р.), надано фінансову або речову допомогу 953 дітям (проти 653 у минулому році).

Під час роботи з сім’ями, які опинились у складних життєвих обставинах, значна увага приділяється стану виконання ними батьківських обов’язків. Серед таких сімей 536 (12,3% від загальної кількості) це сім’ї, де батьки ухиляються від виконання батьківських обов’язків, у них налічується 1100 дітей.

За результатами роботи в січні – вересні 2017 року:

– здійснено 1996 перевірок умов проживання дітей у сім’ях, де батьки ухиляються від виконання батьківських обов’язків, що на 25,2% більше, ніж у 2016 році (9 місяців 2016 р. – 1594);

– 755 батьків попереджено про відповідальність за неналежне ставлення до виконання батьківських функцій, або на 11,8% більше, ніж за цей період минулого року (січень – вересень 2016 р. – 675 осіб);

– на районних і міських засіданнях комісій із питань захисту прав дитини розглянуто матеріали та визначено комплекс соціально-профілактичних заходів стосовно 297 сімей, у яких порушуються права дітей на належний догляд і піклування(січень – вересень 2016 р. – 277).

З метою своєчасного виявлення дітей, батьки яких не забезпечують їм належного догляду та піклування, службами у справах дітей спільно з органами Національної поліції, центрами соціальних служб для сім’ї, дітей і молоді, органами освіти, охорони здоров’я впродовж січня – вересня цього року організовано 770 профілактичних рейдів, що на 18,2% більше, ніж у відповідному періоді 2016 року (протягом 9 місяців 2016 р. – 651). Це дало можливість виявити і взяти на облік 276 дітей проти 269 за підсумками роботи в аналогічному періоді минулого року.

Надання невідкладної комплексної допомоги дітям і сім’ям, які опинились у складних життєвих обставинах, в області забезпечують:

– три заклади соціального обслуговування, діяльність яких спрямовує Обласний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді;

– три центри соціально-психологічної реабілітації Служби у справах дітей обласної державної адміністрації.

За січень – вересень 2017 р. :

– в обласному центрі соціально-психологічної допомоги на тимчасовому проживанні перебувало 48 отримувачів послуг, у т.ч. – дві родини, які потерпали від домашнього насильства;

– в обласному центрі матері й дитини «Батьки й дитина разом» отримали послуги 13 мам із 15 дітьми;

– в обласному соціальному гуртожитку для дітей сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування та осіб з їх числа, мешкала 31 особа, з них – 6 неповнолітніх.

У центрах соціально-психологічної реабілітації дітей за цей період соціальну, психологічну, медичну, правову допомогу отримали 257 дітей. За результатами проведеної роботи, станом на 01.09.2017 р.: 97 дітей – повернуті в сім’ї, 4 – усиновлені, 7 – влаштовані під опіку, 18 – у прийомні сім’ї чи дитячі будинки сімейного типу, 6 – вибули в сім’ї родичів, 11 – до ПТНЗ області, 2 – переведені до ЦСПРД за місцем проживання. Жодна дитина із центрів не вибула до загальноосвітньої школи-інтернату.

З 1 січня 2016 року при Чернігівському центрі соціально-психологічної реабілітації дітей діє психологічна служба «Телефон довіри», консультантами якої протягом поточного року прийнято 220 телефонних звернень проти 176 за цей же період минулого року.

Для реалізації державної політики у сфері сім’ї та соціально-правового захисту дітей в області діють:

– комплексна обласна Програма підтримки сім’ї, забезпечення ґендерної рівності та протидії торгівлі людьми на період до 2020 року;

– обласна Програма попередження дитячої безпритульності та бездоглядності, розвитку сімейних форм виховання дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, на 2017 – 2021 роки.

Водночас місцеві програми з питань підтримки сім’ї впроваджуються лише в 14 районах та місті Ніжині.

На реалізацію завдань державної політики з питань дітей та їх соціального захисту спрямовані 28 місцевих програм (22 райони області, Чернігів, Ніжин, Н.-Сіверський, Прилуки, Кіптівська та Сновська об’єднані територіальні громади), з числа яких 2 без відповідного фінансування (Менський район та м. Прилуки).

Заходи, спрямовані на пропагування сімейних цінностей, національних родинних традицій, формування відповідального батьківства, соціальну підтримку дітей, які опинились у складних життєвих обставинах, створення умов для всебічного розвитку дітей із багатодітних і малозабезпечених сімей, проводяться, зокрема:

– Службою у справах дітей обласної державної адміністрації з нагоди Міжнародного дня захисту дітей забезпечено проведення благодійної акції для дітей, які опинились у складних життєвих обставинах, «Даруймо радість дітям», участь у якій узяли 100 дітей;

– щорічно проводиться обласний конкурс-фестиваль «Таланти багатодітної родини»; у фіналі цьогорічного конкурсу взяли участь більше 100 дітей із багатодітних і малозабезпечених сімей. 28 переможців конкурсу отримали путівки до дитячого оздоровчого закладу на узбережжі Чорного моря;

– у рамках Молодіжного наметового містечка «ТАМ – Територія активної молоді» проведено тренінги з питань попередження конфліктів у сім’ї, домашнього насильства – «Мир починається з родини. Основи сімейного благополуччя», розважально-пізнавальний захід «Родина фест» для молодих подружніх пар;

– розміщено зовнішню соціальну рекламу в містах Чернігові та Ніжині (15 білбордів).

Для координації діяльності у сфері соціально-правового захисту дітей, які опинились у складних життєвих обставинах, підвищення ефективності міжвідомчої співпраці з цих питань забезпечено:

– проведення за участі керівництва обласної державної адміністрації координаційної ради у справах дітей, а також наради з представниками райдержадміністрацій, об’єднаних територіальних громад, профільних обласних та районних служб області «Про організацію роботи з сім’ями та дітьми, які опинилися у складних життєвих обставинах»;

– проведення двох засідань «за круглим столом» із питання «Реалізація прав дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, на виховання у сімейному оточенні» та «Міжвідомча взаємодія у вирішенні проблем соціально-правового захисту дітей, які опинились у складних життєвих обставинах»;

– підготовку та спрямування на адресу місцевих органів влади та місцевого самоврядування 6 доручень керівництва обласної державної адміністрації.

Для підвищення рівня професійної компетенції працівників органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, їх структурних підрозділів, служб у справах дітей, центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді з питань захисту прав дитини упродовж відповідного періоду поточного року Службою у справах дітей обласної державної адміністрації, Обласним центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді з окресленої тематики проведено 10 семінарів та навчань для посадових осіб зазначених органів.

Незважаючи на чималий обсяг проведеної роботи, в області не втрачають своє актуальності проблеми соціального сирітства та виховання дітей.

Кількість дітей, які проживають у сім’ях, де батьки ухиляються від виконання батьківських обов’язків, порівняно з аналогічними періодом 2016 року зросла на 7,1% (станом на 01.10.2016 р. було 1027).

Крім цього, за підсумками січня – вересня 2017 року в області отримали статус дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, 227 дітей, що на 22% більше, ніж за цей же період минулого року ( 9 місяців 2016 р. – 186), із яких:

– 149 (65,6%) – з підстави позбавлення батьків батьківських прав або відібрання в них дітей без позбавлення батьківських прав;

– 57(25,2%) – у зв’язку зі смертю батьків;

– 4 (1,8%) – підкинуті, батьки яких невідомі, покинуті в пологовому будинку, іншому закладі охорони здоров’я, або яких відмовилися забрати з цих закладів батьки, інші родичі, про що складені відповідні акти;

– 6 (2,6%) – через тривалу хворобу батьків, яка перешкоджає їм виконувати батьківські обов’язки;

– 10 (4,4%)– у зв’язку з перебуванням батьків у місцях позбавлення волі або під вартою під час слідства; у зв’язку з розшуком батьків органами внутрішніх справ;

– 1 (0,4%) – батьки яких не виконують свої обов’язки з виховання та утримання дитини у зв’язку з перебуванням на тимчасово окупованій території або в районі проведення АТО.

Кількість дітей, які отримали статус дітей, позбавлених батьківського піклування, з підстави позбавлення батьків батьківських прав у порівнянні з аналогічним періодом минулого року, збільшилася на 60% – з 84 до 131, через відібрання у батьків – з 12 до 18.

Зазначене свідчить про необхідність активізації роботи, спрямованої на раннє виявлення сімей, які опинились у складних життєвих обставинах, та надання їм якісних соціальних послуг, у першу чергу за місцем проживання.

Проблемні питання:

– зменшення кадрового потенціалу служб у справах дітей в умовах постійного збільшення навантаження (протягом 2010 – 2017 років штатна чисельність служб у справах дітей скоротилася на 10,8% або на 9 посад);

– невиконання виконавчими органами сільських, селищних, міських рад об’єднаних територіальних громад вимог Закону України «Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей» щодо створення у їх складі служб у справах дітей (станом на 20.09.2017 р. служби у справах дітей утворені лише у складі Мринської та Носівської ОТГ);

– невідповідність штатної чисельності працівників служб у справах дітей вимогам Закону України «Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей» (укомплектовані лише на 67,3% від нормативів, визначених чинним законодавством – 98 штатних одиниць);

– відсутність фахівців із соціальної роботи в сільських і селищних громадах;

– відсутність у Варвинському, Городнянському, Коропському, Корюківському, Носівському, Ріпкинському, Щорському, Срібнянському районах, а також містах Чернігові та Новгороді-Сіверському місцевих комплексних програм підтримки сім’ї, забезпечення гендерної рівності та протидії торгівлі людьми.

Резюмував доповідь головуючий на розширеному засіданні президії голова Чернігівської ОДА Валерій Куліч:

«Підбиваючи підсумок розгляду питання, хочу наголосити, що сьогодні необхідно як на рівні області, так і в кожній громаді вибудувати ефективну сімейну політику, спрямовану на підтримку сімей із дітьми, підвищення престижу сім’ї, популяризацію сімейних цінностей, формування відповідального батьківства, дієву підтримку соціально вразливих сімей.

Відповідно до діючого законодавства, голова райдержадміністрації, голова територіальної громади очолює орган опіки та піклування, від якого залежить ефективність допомоги, яка надається дітям і сім’ям, що потребують захисту.

Тому керівникам районів, міст, об’єднаних територіальних громад необхідно максимальну увагу приділити таким питанням:

1. дієвій організації на відповідних територіях роботи з профілактики дитячої бездоглядності та безпритульності, запобігання випадкам загрози життю та здоров’ю дітей у сім’ях, які опинились у складних життєвих обставинах;

2. прийняття відповідних місцевих соціальних програм із соціально-правового захисту дітей, підтримки сімей, які опинились у складних життєвих обставинах;

3. координація роботи між органами виконавчої влади, місцевого самоврядування і правоохоронними органами щодо попередження нещасних випадків у сім’ях, де батьки ухиляються від виконання батьківських обов’язків;

4. створення у складі виконавчих органів сільських, селищних, міських рад об’єднаних територіальних громадах служб у справах дітей;

5. посилення співпраці з громадськими організаціями, що опікуються питаннями сім’ї, сприяти їхній діяльності.

Звертаю також увагу керівництва районів і громад на те, що влаштування дітей, які опинились у складних життєвих обставинах, до загальноосвітніх інтернатних закладів є неприпустимим і суперечить вимогам законодавства, зокрема, прийнятій у серпні поточного року Національній стратегії реформування системи інституційного догляду та виховання дітей на період до 2026 року.

Кожна така дитина має отримувати допомогу й необхідні послуги в громаді, де вона проживає.

У центрі уваги кожної посадової особи – від спеціаліста до голови адміністрації, міста чи села – мають стояти інтереси дитини і її потреби. І підкреслюю, не процес і не звітування, а конкретний результат має бути метою цієї роботи».



Прес-служба облдержадміністрації

Останні новини

Анонси








































 

 

 

 

Погода