back

Без швидкої допомоги ніхто не залишиться

20-09-2017 13:55

Реформування медичної галузі передбачає суттєві зміни в організації надання екстреної медичної допомоги населенню. Зокрема, Уряд пропонує ввести до складу «швидкої» парамедиків, що виїжджатимуть за викликами до пацієнтів, визначатимуть ступінь важкості захворювання, надаватимуть невідкладну допомогу та, залежно від потреби, доставлятимуть хворого до стаціонару або до спеціалізованих відділень екстреної допомоги, які відкриватимуться у потужних лікувальних закладах.

У зв’язку з цим у людей виникають запитання – хто ж такі парамедики і чи правда, що зі «швидкої» заберуть лікарів?

Без реформування системи екстреної та невідкладної медичної допомоги населенню нам вже не обійтися, – зазначає директор обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Ігор Даниленко. – Тому особлива увага приділятиметься саме невідкладним станам. Якщо, наприклад, людина, телефонує до нас з приводу підвищення артеріального тиску, то не обов’язково до неї треба виїжджати, можливо, достатньо лише телефонної консультації лікаря.

Парамедик – це спеціаліст, який пройшов навчання протягом трьох років на базі медичного училища чи коледжу саме у напрямку лікування невідкладних станів. Тобто це той же фельдшер, пояснює далі Ігор Даниленко.

Введення посади парамедика передбачає, що такі спеціалісти виїжджатимуть на виклики, пов’язані із ургентними невідкладними станами. Саме вони на місці вирішуватимуть подальшу «долю» пацієнта, визначатимуть заклад для госпіталізації та чи потрібна вона взагалі.

Лікарі зі «швидкої» перейдуть на роботу до спеціалізованих відділень невідкладних станів — консультуватимуть, оглядатимуть хворих, яких привезла «швидка», надаватимуть невідкладну допомогу та направлятимуть на подальше лікування до стаціонарних профільних відділень. Таким чином жителі Чернігівщини без надання їм всебічної та кваліфікованої екстреної та невідкладної допомоги не залишаться.

Нині обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф працює у звичному режимі, виїзні бригади персоналом укомплектовані, витратних матеріалів вистачає, – наголосив Ігор Даниленко.

 

Прес-служба Управління охорони здоров’я
Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини

Анонси








































 

 

 

 

Погода