back

Регіональна політика та підтримка підприємництва: Чернігівщина ділиться досвідом з іншими регіонами

20-09-2017 10:02

У травні цього року в області створено небюджетну неприбуткову установу — Агенцію регіонального розвитку Чернігівської області, аби надавати консультації та практичну допомогу щодо підготовки та реалізації програм і проектів регіонального розвитку. Таку ініціативу підтримали польські колеги.

Читати також: На Чернігівщині зареєстровано принципово нову організацію – Агенцію регіонального розвитку

Робоча зустріч із поляками: підтримка діяльності Агенції регіонального розвитку області

Крім того, в області вже 17 років працює Регіональний фонд підтримки підприємництва. За цей період профінансовано 111 проектів на суму понад 22 мільйона гривень.

Саме про регіональну політику та підтримку малого і середнього підприємництва говорили вчора, 19 вересня, у Чернігові під час загальноукраїнського семінару для директорів департаментів облдержадміністрацій, що відповідають за економічний та регіональний розвиток.

Участь у заході взяли в.о. першого заступника голови Чернігівської облдержадміністрації Юлія Свириденко, представники Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, радник міністра Міністерства розвитку Республіки Польща, керівник проекту «Зростання інвестиційної привабливості та конкурентоздатності регіонів України» Сівек Кшиштоф, заступник директора Департаменту зовнішньої допомоги Міністерства закордонних справ Республіки Польща Марек Куберскі, представники профільних установ та організацій.

Юлія Свириденко: «Ми маємо можливість обмінятися найкращими практиками. За рахунок польської підтримки реалізується такий важливий проект, як створення та налагодження функціонування Агенції регіонального розвитку. Саме вона сприяє соціально-економічному розвитку Чернігівщини, підвищенню її конкурентоспроможності та інвестиційної привабливості. Впевнена, що цей семінар дозволить скоординувати наші подальші напрямки роботи і забезпечить у майбутньому дружні партнерські відносини».

Про економічний розвиток Чернігівщини, її інвестиційну привабливість, а також напрацювання у цій сфері розповіла присутнім заступник директора Департаменту економічного розвитку Олександра Хомик. Зокрема зупинилася на використанні коштів державного бюджету на регіональний розвиток.

Олександра Хомик: «Цьогоріч з Державного фонду регіонального розвитку заплановано використати 112,6 мільйона гривень, субвенції місцевим бюджетам на соціально-економічний розвиток — 144,8 мільйона гривень та близько 85 мільйонів на формування інфраструктури об’єднаних територіальних громад. Крім того, в області на умовах державно-приватного партнерства реалізовано два проекти: перший — реконструкція окремих складових цілісного майнового комплексу системи теплопостачання міста Остер та будівництво теплотраси, що з’єднуватиме теплові мережі котелень, другий — поліпшення санітарно-технічної освіти в Україні. Ще один приклад державно-приватного партнерства — підписання Меморандуму між Чернігівською ОДА, Службою автомобільних доріг області та приватною компанією «Земля і Воля» про спільне фінансування відновлення доріг у Бобровицькому та Козелецькому районах».

Директор Регіонального фонду підтримки підприємництва по Чернігівській області Людмила Слаутіна: «Завдяки пільговому кредитуванню на умовах співфінансування з 2000-го року в області реалізовані унікальні проекти. Наш кредитний портфель (а це кошти обласного та місцевих бюджетів) складає 4,7 мільйона гривень, який плануємо збільшити. У цьому сподіваємося на допомогу наших польських колег. Крім фінансової підтримки суб’єктів підприємницької діяльності, фонд надає ще й інформаційно-консультаційні послуги, впроваджує навчальні програми та організує освітні заходи, основна аудиторія яких — молодь».

 

 

Менеджер Агенції регіонального розвитку Чернігівської області Вікторія Щерба: «Плануємо організувати роботу двох офісів: регіонального розвитку та з питань інвестиційної, підприємницької діяльності. Наразі маємо три перспективні проекти. Це коворкінг (лабораторія-майстерня «ЛаМа»), школа фермера та геоінформаційна система».

Варто зазначити, що робота Агенції та Регіонального фонду у плані надання консультацій дещо переплітається. Тож у подальшому ці дві установи планують співпрацювати. Як зазначив Сівек Кшиштоф, чим більше структур, де підприємці можуть знайти підтримку та отримати допомогу, тим більше шансів на успіх у соціально-економічному зростанні.

Учасники семінару поспілкувалися з провідними польськими фахівцями та отримали корисні поради щодо подальшої діяльності.

 

 

Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини

Анонси







































 

 

 

 

Погода