back

Підприємництво: шлях до успіху

15-09-2017 13:10

Звільнення з роботи і втрата стабільного заробітку для кожної людини — ситуація неприємна й стресова. Адже це ще й позбавляє впевненості в своїх силах. В результаті хтось активно шукає нову роботу, а дехто ризикує і сам створює собі робоче місце, стаючи підприємцем.

Відкрити власну справу безробітним допомагає служба зайнятості, надаючи їм організаційну, консультаційну, правову та фінансову підтримки.

— Служба зайнятості пропонує комплекс заходів, що сприяють розвитку підприємницьких ініціатив безробітних, — зазначає директор обласного центру зайнятості Лідія Падалка. — У всіх центрах зайнятості Чернігівщини проводяться тематичні семінари, тренінги, профдіагностичні тестування щодо підприємницького потенціалу, надаються індивідуальні профконсультації, а також допомога у визначенні бізнес-ідеї та складанні бізнес-плану. Охочі стати підприємцями безкоштовно за направлення служби зайнятості опановують основи ведення бізнесу на курсах цільового призначення.

Підприємців-початківців служба зайнятості підтримує й фінансово, надаючи їм стартовий капітал — виплату допомоги по безробіттю одноразово для відкриття власної справи.

До речі, на базі Чернігівського міського та Ніжинського міськрайонного центрів зайнятості діють консалтингові центри, де можна отримати безкоштовні консультації з питань організації та провадження підприємницької діяльності. Крім того, до консультування залучаються представники різних установ та організацій, зокрема фіскальної служби, Пенсійного фонду, Державної служби з питань праці, органів соціального захисту, об’єднань підприємців тощо.

Колишні безробітні втілюють свої бізнес-ідеї в різних сферах діяльності: виробництві, сільському господарстві, торгівлі, відкритті закладів громадського харчування, наданні різноманітних видів послуг (юридичних, бухгалтерських, ремонтних, перукарських, рекламних, транспортних, з пошиття одягу). Набувають популярності й такі напрями, як надання консалтингових, ріелторських та Інтернет-послуг, робота в ІТ-секторі тощо. Відомі приклади, коли вчорашні безробітні займаються гончарством, миловарінням, бджолярством, вишивкою.

Загалом за останні п’ять років та січень-серпень 2017 року на Чернігівщині за сприяння служби зайнятості області понад 2800 безробітних стали підприємцями. Чимало з них поступово розширили свій бізнес і мають найманих працівників. Дехто з них вже в якості роботодавця знову стає клієнтом служби зайнятості.

 

 

За повідомленням Чернігівського обласного центру зайнятості

Останні новини

Анонси








































 

 

 

 

Погода