back

Правова освіта для кожного громадянина

13-09-2017 16:05

У червні цього року Міністерство юстиції України спільно з USAID почало реалізовувати проект «Я маю право!», аби підвищити юридичну грамотність українців і викрити корупцію в держустановах. Перший етап (Інформування. Створення інфраструктури проекту) має закінчитися до кінця 2017 року. Він передбачає роз’яснення щодо прав у сфері правосуддя, захисту права власності, а також протистояння корупції у вищих навчальних закладах.

Як реалізується просвітницька ініціатива на Чернігівщині, говорили сьогодні, 13 вересня, під час засідання обласної міжвідомчої координаційно–методичної ради з правової освіти населення.

Начальник Головного територіального управління юстиції в області Олег Трейтяк повідомив, що активна фаза даного загальнонаціонального проекту почнеться з другої половини вересня цього року.

 

Олег Трейтяк: «Це і соціальна реклама (білборди, сітілайти), і зустрічі зі студентами вишів. Інформаційні матеріали вже підготовлені. Наше завдання не тільки розповісти про права, а й навчити їх захищати. Цим самим ми сформуємо нову правову свідомість у суспільстві».

 

Варто зазначити, що по всій області працівники профільного управління надають консультації з правових питань. Впроваджуються і нові сервіси: вручення свідоцтв про народження та довідок про місце реєстрації дітей безпосередньо у пологових будинках, офіційна реєстрація стосунків за пришвидшеною процедурою в рамках проекту «Шлюб за добу», а також можливість поновлення втрачених документів в онлайн-режимі.

Крім того, в області діють мобільні консультативні групи з питань антирейдерського законодавства.

Розглянули під час засідання ради і питання захисту прав державної реєстрації нерухомості та бізнесу. Останніми роками у цій сфері відбулися значні зміни. Також проводяться превентивні заходи щодо незаконного заволодіння майном. У першу чергу, це сама реєстрація речових прав на нерухоме майно. Наразі сформований єдиний державний реєстр, що поступово наповнюється відомостями про нерухомість. Доступ до нього відкритий.

Отримати оперативну інформацію з реєстру можна на мобільний телефон за допомогою СМС-повідомлення (замовлення послуги — онлайн на сайті Міністерства юстиції України). Також власник нерухомості може звернутися до будь-якого місцевого реєстратора щодо заборони вчинення реєстраційних дій даного об’єкту.

До речі, в області розпочато підготовку до проведення Всеукраїнського тижня права з 4 по 9 грудня. Серед запланованого — День відкритих дверей (за участю учнів, студентів та інших зацікавлених осіб), лекції, семінари, конференції, виставки, прямі «гарячі» телефонні лінії тощо.

 

 

Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини

Анонси








































 

 

 

 

Погода