back

Чим можуть бути корисні одне одному Великопольське воєводство та Чернігівщина

28-08-2017 16:57

Налагодження економічної та культурної співпраці з регіонами інших країн — пріоритетне завдання Чернігівщини. Області справді є що запропонувати, втім існує потреба в підтримці на етапі реформування майже всіх галузей.

Дружба Великопольського воєводства та Чернігівщини вже має певний стаж: навчання медиків, відпочинок дітей, участь у бізнес-ярмарках, вивчення досвіду у сфері децентралізації.

 

 

Читати також: Польща допомагатиме Чернігівщині стати конкурентноспроможною

 Досвід реформування медичної галузі Польщі використовуватиметься на Чернігівщині

 Діти Чернігівщини відпочивають у Польщі

Сьогодні польська делегація вкотре приїхала до регіону, аби окреслити подальший шлях роботи.

Хто є хто

Великопольське воєводство

Центр — Познань

Населення — 3 387 000 осіб

Територія — понад 29 826 квадратних метрів

Густота населення — 114 осіб на квадратний кілометр

Великопольське воєводство займає друге місце в країні за площею і третє — за кількістю населення. Тут знаходиться буре вугілля, природний газ, нафта і торф, кам'яна сіль, гіпс тощо. У воєводстві зосереджено багато інвестицій та іноземного капіталу, добре розвинена легка промисловість, сервіс-послуги.

—   98% підприємств нашого регіону — малі. Однак, маємо й найбільші представництва всесвітньовідомих брендів. На виробництві працюють і українці, що вирізняються трудолюбством та творчим підходом до завдань. Пишаємося тим, що можемо бути корисні й українській молоді. Зокрема щодо здобуття вищої освіти, — зазначила Мірослава Кажмєрчак, голова Економічної комісії, член Парламенту Великопольського воєводства.

Чернігівщина – один з північних та прикордонних регіонів України. Площа лише на дві тисячі кілометрів квадратних більша за площу Великопольського воєводства. При цьому на території області проживає близько мільйона мешканців.

Чернігівщина має значні природні ресурси: понад 1,5 тисячі озер та річок; більше 20% території, вкритої лісами; поклади нафти, природного газу, конденсату, торфу, цементної, цегляно-черепичної сировини, кварцеві піски.

Для господарського комплексу області характерна промислово-аграрна структура.

– Промисловий комплекс регіону характеризується високим рівнем розвитку галузі з виробництва харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів, з виготовлення виробів з деревини, виробництва паперу та поліграфічної діяльності, машинобудування.

Агропромисловий комплекс дозволяє практично повністю забезпечити власні потреби в харчовій продукції та має значний експортний потенціал.

Чернігівщині довірили свої ресурси інвестори із 39-ти країн світу. Польща входить до основних країн-інвесторів області, — зазначає заступник директора Департаменту економічного розвитку Чернігіської ОДА Олександра Хомик.

Акценти зустрічі

Член Уряду Великопольського воєводства Мачей Ситек зауважив, що співпраця регіонів уже давно перейшла з розряду паперової до практичної, зокрема що стосується налагодження бізнесових контактів.

За мету представник польської делегації ставить вивести такі ділові стосунки на рівень взірцевих. За кілька днів перебування візитери мають намір ознайомитися не лише з економічним потенціалом Чернігівщини, а й детальніше вивчити можливості туристичної взаємодії.

— Ми мали нагоду поїздити по регіону — кількість історико-культурних пам’яток вражає. Побували на концерті в місцевій філармонії, маємо намір запросити колектив до польського глядача.

Зі власних спостережень: Чернігів розвивається семимильними кроками, — каже Мачей Ситек.

Намір знайти міста-побратими у Великопольському воєводстві висловили представники Новгорода-Сіверського та Сновська.

Агенція регіонального розвитку Чернігівської області, що бере за приклад діяльність аналогічної структури в Польщі, подякувала за можливість користуватися програмами обміну досвідом.

— Результати нашої співпраці очевидні. Однак, маємо амбітні плани. Важливо, що наші стосунки вже стали не лише діловими, а й дружніми, — наголосила заступник голови — керівник апарату ОДА Наталія Романова.

Читати також: Чернігівщина та Великопольське воєводство: чітке бачення співпраці

На важливості міжрегіональної взаємодії під час своїх виступів також наголошували голова обласної ради Ігор Вдовенко та заступник Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Під час зустрічі офіційна делегація познайомилася і з представниками громадської організації «Інтеграція», зокрема з її керівником  Дмитром Соболєвим та Сергієм Шурутою, який цьогоріч братиме участь у марафоні інвалідів-візочників у Польщі.

 

Практична складова візиту

Цього ж дня представники Великопольського воєводства побували на підприємствах області.

ТОВ «Пласт-Бокс Україна» — виробник пластикової тари та упаковки з пластмас. Це сучасне підприємство з 100% іноземними інвестиціями, що динамічно розвивається в умовах ринку. Компанія була заснована у 2004 році в Чернігові. Головним акціонером є фірма Plast-Box SA, яка входить до списку провідних польських підприємств — виробників пластикових виробів.

ТОВ «ТАН» — виробник спеціалізованого обладнання для олійно-жирової промисловості.

Компанія заснована в 1994 році. Свою діяльність починала з переробки рослинних жирів, після чого вийшла на ринок з обладнанням для їх переробки. Сьогодні є лідером цього сегменту ринку України. Обладнання добре себе зарекомендувало не тільки на вітчизняному ринку, а й на міжнародній арені.

Детальніше промисловий потенціал області делегати вивчали разом з експертами Чернігівської торгово-промилової палати.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини

Анонси







































 

 

 

 

Погода