back

Для ОТГ і про ОТГ

10-08-2017 17:10

«Плани – ніщо, планування – все», –  саме цей вислів відомого американського військового Дуайта Ейзенхауера як ніколи актуальний у реалізації реформи децентралізації.

Об’єднання територіальних громад, як сам процес, потроху відходить на другий план. Адже його запущено і вже не зупинити. Втім, далеко не всі громади поки зрозуміли, що робити з отриманими повноваженнями і як виконувати зобов’язання.

З історії питання

Наразі Чернігівщина третя в рейтингу областей за формуванням об’єднаних територіальних громад. 

Читати також: Область реформується: ділимося досвідом з іншими країнами

В області вже функціонує 19 об’єднаних територіальних громад. 16 з яких, в цьому році мають прямі міжбюджетні відносини.

У поточному році вже прийняли рішення про об’єднання та чекають призначення перших виборів місцеві ради, що утворять ще 15 ОТГ .

Таким чином процес об’єднання пройшли 272 місцеві рада з 569.

ОТГ області різні як за чисельністю населення, так і за площею. Так, на Чернігівщині є найменша за кількістю жителів громада України – Макіївська (1600 осіб), та ОТГ, площа якої повністю покриває територію адміністративного району – Сновська.

 

Про гроші

За підсумками 2016 року, 5 громад (які об’єдналися у 2015 та вже мали прямі міжбюджетні відносини) перевиконали бюджет. Обсяг їх власних доходів зріс у 4,5 рази.

Приємний бонус для них — 31 мільйон гривень субвенції з держбюджету на формування інфраструктури.

Найбільше коштів громади направили на оплату капітальних ремонтів, будівництво, встановлення вуличного освітлення. Купували й техніку та транспорт.

Варто зауважити, що проекти громад Чернігівщини як приклад історій успіху увійшли до збірки Асоціації міст України.

Цьогоріч на 16 ОТГ теж очікує потужна субвенція.

Читати також: Проекти ОТГ мають бути узгодженні зі стратегією розвитку області

До слова, місцеві бюджети Чернігівщини за січень-липень поповнилися на 2 691,9 мільйона гривень. Зокрема загальний фонд отримав більше двох мільярдів, понад чотириста мільйонів — спеціальний.

Порівняно з аналогічним періодом минулого року доходи збільшилися майже на 42%. Найбільшу частку надходжень складає податок на доходи фізичних осіб.

Найбільше фактичних надходжень станом на 1 липня цього року серед ОТГ Чернігівщини має Корюківська громада — понад 32 мільйони, найменше —— Макіївська (1,7 мільйона).

Державний фонд регіонального розвитку (ДФРР) теж може стати донором проектів ОТГ. 

Допомогти громадам можуть і в фінансуванні природоохоронних заходів.

Податковим кодексом України встановлено, що екологічний податок — загальнодержавний обов’язковий платіж — є головним джерелом надходжень до фондів охорони навколишнього природного середовища.

За останні роки в законодавстві суттєво змінився розподіл коштів екологічного податку між бюджетами всіх рівнів: наразі чверть коштів надходить саме до місцевих бюджетів, 50% — до обласної скарбниці.

Як не повністю, то частково, чимало ініціатив громад зможуть профінансувати міжнародні гранти.

Читати також: Представники ОТГ освоюють проектний менеджмент

Точка зору

 

Леонід Сахневич, перший заступник голови Чернігівської облдержадміністрації: Сьогодні ОТГ реконструюють садочки, школи і це добре, адже громади розвиваються. Однак все, що робиться, повинно мати додану вартість. До того ж,варто враховувати, що ОТГ — частина району та області, тож всі дії мають «вписуватися» у Стратегію розвитку Чернігівщини.

 

 

Микола Силенко, регіональний консультант з бюджетних питань в Асоціації міст України: Для того, щоб розумно розподіляти кошти, ОТГ треба мати стратегію розвитку або хоча б середньостроковий план на 3-5 років. При створенні цього документу варто максимально врахувати думку жителів, бізнесу, експертів тощо. Кошти першочергово розподіляти на стратегічні напрямки, а вже потім на інші цілі.
Наразі можу оцінювати тільки перші 5 громад, інші поки не пропрацювали й року. От, до прикладу, Парафіївка вклала кошти в енергозбереження, тим самим зменшила витрати на енергоносії в майбутньому. Виважено до витрат підійшла Вертіївка, побудувавши дорогу, а це — зміцнення інфраструктури та відкриття маршруту Ніжин—Вертіївка. Працюють у цій ОТГ і над розвитком туризму.

 

Голова Корюківської ОТГ Ратан Ахмедов: На сьогодні в селах у нас роботи більше, ніж у місті. Наводимо порядок зі сміттєзвалищами, налагоджуємо вивіз непотребу. Тобто те, чого не бачило село, – сьогодні є.  У нас власних надходжень 50 мільйонів. Із них 30 мільйонів – це ПДФО, 20 – місцеві податки, земля, єдиний податок, екологічний податок і так далі. Відтак, громада має певний ресурс для того, аби фінансувати самостійно невеликі проекти.

 

Валентин Потеруха, заступник голови Батуринської ОТГ: Батуринська ОТГ окреслила для себе першочергові напрями роботи. Наразі маємо за мету усі бюджетні установи зробити енергоефективними: уже впорядковано дитячий садочок, на черзі – школа. Це не лише зміна вікон та дверей, а й реконструкція систем опалення. Ставку робимо і на розвиток туризму. Адже Батурину є що показати. Працюємо над створенням інформаційного центру, який би розповсюджуватиме відомості про перлини громади.

 

На злобу дня

Успіх децентралізації залежить від швидкої адаптації законодавства під потреби об’єднаних громад. Зокрема у частині планування бюджету та розмежування територій.

Наразі є потреба і в створенні ефективного механізму нагляду за законністю рішень органів місцевого самоврядування.

Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації 

Останні новини

Анонси







































 

 

 

 

Погода