back

На гостину до Пантелеймона та Ганни у Мотронівку: на Борзнянщині відсвяткували 198-му річницю від дня народження П. Куліша

10-08-2017 12:49

Відзначити 198-й день народження Пантелеймона Куліша зібралися вчора, 9 серпня, патріоти рідної землі та поціновувачі української культури в історико-меморіальному музеї-заповіднику «Ганнина Пустинь», що на хуторі Мотронівка Борзнянського району.

До заходу долучилися перший заступник голови облдержадміністрації Леонід Сахневич, директор Департаменту культури і туризму, національностей та релігій ОДА Олександр Левочко, керівники Борзнянського району та громадськість.

Почалися урочистості з покладання квітів до могил подружжя Кулешів-Білозерських. За словами письменниці та журналістки, однієї з ініціаторів відродження «Ганниної Пустині» Лесі Оленівської, стежка до поховань ніколи не заростала. Сюди і раніше, ще за радянських часів, ходили місцеві жителі, аби прибрати та одягти рушники на хрести.

Саме на чернігівській землі яскраво розквітнув талант Пантелеймона Куліша як фольклориста і мовознавця, перекладача, редактора і видавця. Вшановуючи його пам'ять, ми завжди з вдячністю будемо згадувати і нашого славетного земляка Івана Плюща, за ініціативи якого створено історико-меморіальний музей-заповідник Пантелеймона Куліша «Ганнина Пустинь», – зазначив Леонід Сахневич.

Під час святкування на хуторі Мотронівка також відбулося мистецьке свято «Своєї мови рідної і свого рідного звичаю вірним серцем держітеся!» за участі капели бандуристів імені О. Вересая обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм та аматорських колективів Борзнянського району. До слова, найстаршій учасниці свята 87 років.

Крім того, гості оглянули експозицію музею-заповідника та виставки шкільних гуртків.

Учасники заходу відзначали, що у Мотронівці відчувається колорит та дух українського села. Недарма на гостину до Пантелеймона та Ганни їдуть люди звідусіль.

Пантелеймон Куліш склав першу фонетичну українську абетку, переклав Біблію українською, написав перший український історичний роман «Чорна Рада». Він був справжнім патріотом, любив Україну, пишався нею. Ми, у свою чергу, повинні брати з нього приклад, – поділилася думками  учениця Ядутинської ЗОШ Вікторія Міщенко.

 

 

Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини

Анонси








































 

 

 

 

Погода