back

Оновлена програма житлових субсидій: що нового?

01-08-2017 12:01

З 1 травня цього року в Україні діє оновлена програма житлових субсидій. На основі змін органи соціального захисту населення провели перепризначення субсидій на наступний рік та розрахували її розміри на літній період, а з жовтня розрахують на новий опалювальний сезон.

Незначні затримки з перепризначенням субсидій на новий період є в деяких областях України. Обумовлені вони відсутністю у місцевих органів самоврядування реєстрів про склад офіційно зареєстрованих членів сім’ї. Це, зокрема, такі області як Волинська, Луганська, Чернівецька та Хмельницька.

На кінець липня у Чернігівській області житлові субсидії отримують 241,1 тисячі сімей.

Чи потрібно повторно подавати заяву і декларацію про доходи? Повторно подавати документи на оформлення субсидії необхідно лише тим, хто орендує житло та у кого відбулися зміни у складі сім’ї. Для решти субсидіантів перерахунок проведуть автоматично, без повторного звернення.

Збільшується соціальна норма для непрацездатних. Якщо в помешканні проживає одна-дві непрацездатні особи, соціальна норма, за якою їм рахуватиметься розмір допомоги, збільшується з 49 квадратних метрів до 75.

Субсидія на дачу. Оформити її можна так само, як на квартиру чи будинок. Для цього необхідно подати у місцеве управління соціального захисту населення заяву і декларацію про доходи. Субсидія на дачу фінансуватиметься за рахунок місцевих бюджетів.

Зміни в опалювальний період. Раніше субсидія на опалювальний сезон призначалася з 1 жовтня до 30 квітня і перераховувалася відповідно до рішення органів місцевого самоврядування або органів виконавчої влади про дату початку та закінчення опалювального сезону. У 2017-2018 роках для користувачів централізованого опалення залишається прив’язка до відповідних рішень органів місцевого самоврядування або органів виконавчої влади. Для тих, хто має індивідуальне опалення, субсидія нараховується з 15 жовтня до 15 квітня.

Покупка у розмірі 50 тисяч гривень не завжди впливає на субсидію.  Основний критерій, за яким житлова субсидія не призначається, є одноразова покупка, яка перевищує 50 тисяч гривень. Однак, є виключення. Зокрема оплата дороговартісного лікування будь-кого з членів сім’ї, довготривале накопичення коштів на купівлю квартири чи оплата навчання дитини.

Якщо родина здійснила покупку, що перевищує 50 тисяч гривень, у період отримання субсидії, безповоротну державну допомогу у сплаті житлово-комунальних послуг їй не припинять надавати. Цей факт впливатиме на призначення субсидії на наступний термін.

На оформлення субсидії також не впливає вартість майна, отриманого у спадок або у подарунок. Цей дохід не включається до сукупного доходу сім’ї і не береться до уваги при розрахунку розміру субсидії. Наявність у власності двох житлових приміщень, двох автомобілів також не впливає на право отримання субсидії. Береться до уваги офіційний дохід, який приносить це майно.

Якщо сім’я придбала квартиру у кредит, то при визначені її права на субсидію враховується сума першого внеску. Якщо ця сума перевищує 50 тисяч гривень, субсидія може бути призначена за рішенням Комісії з питань соціального захисту населення на підставі акта обстеження матеріально-побутових умов проживання.

Заборгованість за комуналку. Поточна заборгованість, тобто не сплачені комунальні послуги у березні, травні та червні, не впливає на процес перепризначення житлових субсидій на новий період. Береться до уваги заборгованість, накопичена субсидіантом до лютого 2017 року.

Основною вимогою для отримувача субсидії є сплата комунальних послуг з урахуванням призначеної допомоги. Тобто у період отримання субсидії заборгованості не може виникати взагалі. Тому очевидно, що це заборгованість, яку домогосподарство накопичило до моменту оформлення субсидії.

Якщо протягом року сім’я не вирішила питання з накопиченою в минулому заборгованістю за комунальні послуги, держава дає змогу громадянам оформити договір реструктуризації боргу з постачальником послуги для автоматичного продовження субсидії на наступний рік (2017-2018 роки). Невеликі борги – 100-500 гривень – можуть бути сплачені протягом двох місяців.

У ситуації, коли громадяни не погоджуються із заборгованістю, вони можуть її оскаржити. На підставі рішення суду про анулювання боргу дія житлової субсидії відновлюється з моменту призупинення, тобто з травня 2017-го. Нових субсидіантів це не стосується.

За який період враховують доходи. З 1 травня 2017 року при розрахунку розміру субсидії враховуються доходи за останні 4 квартали, що передують місяцю, з якого призначається субсидія. Тобто у травні-червні в процесі перепризначення українцям субсидій на новий період – 2017-2018 роки – субсидіантам врахують їх доходи не за весь 2016-й рік, а за три квартали 2016 року і один квартал 2017-го. Новим субсидіантам врахують доходи за попередні чотири квартали з моменту оформлення заяви і декларації.

Про що необхідно повідомляти органи соцзахисту? Якщо допомогу призначено, протягом місяця субсидіанти зобов'язані повідомляти (телефоном чи особисто) органи соціального захисту населення про наступні зміни:

– складу зареєстрованих у житлі: хтось виписався чи прописався;

– соціального статусу членів сім’ї: хтось звільнився або влаштувався на роботу, став пенсіонером;

– про здійснення одноразової покупки, яка перевищує 50 тисяч гривень;

– набору комунальних послуг: відмовилися від централізованого палення і перейшли на індивідуальне чи навпаки.

Монетизація частини зекономлених субсидій. Монетизації за результатами попереднього опалювального сезону підлягає економія електроенергії, якщо вона використовувалася для опалення, в еквіваленті вартості 150 кВт та природного газу – 100 кубометрів. Максимальна сума коштів, які може отримати громадянин за зекономлені: електроенергію – 135 гривень, газ – близько 700 гривень.

Під монетизацію підпадають близько двох мільйонів домогосподарств. Громадяни, які зекономили ресурси, мають до 1 вересня поточного року звернутися до органів соціального захисту із відповідною заявою та вказати реквізити банківського рахунку або поштового відділення, куди можна перерахувати кошти. Виплата коштів відбуватиметься у вересні-жовтні цього року.

На Чернігівщині із заявами до управлінь соціального захисту населення для отримання компенсації вже звернулося 56,2 тисячі субсидіантів.

Відеокоментар директора Департаменту соціальної допомоги Міністерства соціальної політики України Віталія Музиченка:

 

За інформацією Департаменту інформації та комунікацій
з громадськістю Секретаріату Кабінету Міністрів України

Останні новини

Анонси








































 

 

 

 

Погода