back

Деснянська ОТГ потрапила до лідерів загальнодержавного рейтингу фінансової спроможності громад

27-07-2017 12:22

Деснянська об’єднана територіальна громада посіла 12 місце у рейтингу 366 ОТГ, укладеному за результатами моніторингу їх фінансової спроможності експертами Центрального офісу реформ при Мінрегіоні.

До числа 50 найбільш спроможних громад увійшли ще 2 ОТГ з Чернігівщини: Гончарівська (29 місце) та Корюківська (46 місце).

Спроможність кожної об’єднаної громади залежить від чотирьох ключових критеріїв – її чисельності, питомої ваги базової дотації у структурі доходів, капітальних видатків на 1-го мешканця (без субвенцій із держбюджету), а також – витрат на утримання управлінського апарату, нагадав  Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко.

Він наголосив, що ОТГ із чисельністю менше 5 тисяч мешканців мають менший потенціал розвитку, порівняно із більш населеними територіями. Розвиток малого і середнього підприємництва на території певної громади залежить від наявності там кваліфікованих трудових ресурсів, обсягу місцевого ринку споживання, спроможності ОТГ створювати і утримувати інфраструктуру.

— Безумовно, більш населені громади з огляду на ці чинники є привабливішими для розвитку бізнесу і залучення інвестицій.  Вони здатні надавати якісніші послуги і забезпечити кращі стартові умови для соціального та економічного зростання, — наголосив Геннадій Зубко.

На його думку, аналізуючи першу шістку найбільш успішних громад, — Слобожанської, Богданівської, Вербківської (Дніпропетровщина), Шахівської (Донеччина), Шишацької (Полтавщина), Ушомирської (Житомирщина), можна запропонувати чотири ключові критерії успішного розвитку.

— Чисельність громади має сягати щонайменше 5-7 тис мешканців, питома вага базової дотації у структурі доходів не повинна перевищувати 30% обсягів власних надходжень, граничний рівень витрат на управлінський апарат може бути до 20% від власного ресурсу громади (без трансфертів із центрального і обласного бюджетів). Важлива умова – зростання обсягів капітальних видатків із обрахунку на одного мешканця, — зауважив Віце-прем’єр-міністр.

Довідково: Моніторинг фінансової спроможності ОТГ здійснено експертною Групою фінансового моніторингу Центрального офісу реформ при Мінрегіоні.

Оцінку фінансової спроможності 366-ти ОТГ проведено на підставі результатів моніторингу виконання місцевих бюджетів за І півріччя 2017 року та за чотирма основними показниками, які відображають:

—  власні доходи на 1-го мешканця;

—  рівень дотаційності бюджетів (питома вага базової/реверсної дотації у доходах);

—  питому вагу видатків на утримання апарату управління у власних ресурсах ОТГ (без трансфертів з державного бюджету);

—  капітальні видатки на 1-го мешканця (без субвенцій з державного бюджету).

На підставі зазначених показників сформовано загальний рейтинг ОТГ.

За матеріалами прес-служби Віце-прем’єр-міністра України

Останні новини

Анонси








































 

 

 

 

Погода