back

Продаж земель сільськогосподарського призначення: за чи проти

20-07-2017 16:56

У суспільстві широко обговорюється тема запровадження механізму продажу сільськогосподарських земель. Як відомо, Верховна Рада України продовжила мораторій на продаж до 1 січня 2018 року. Наразі існує багато думок «за» і «проти». Тож обговорити різні аспекти впровадження ринку землі в Україні зібралися сьогодні, 20 липня, за круглим столом представники влади, громадськості та сільгоспвиробники області. Захід ініціював комітет з питань агропромислового розвитку, земельних відносин і екології Громадської ради при Чернігівській ОДА, який очолює Сергій Хоботня, представник громадської організації «Центр допомоги аграріям та селянам Чернігівщини».

Виконуюча обов’язки начальника Головного управління Держгеокадастру в області Олена Седнівець зауважила, що мораторій на продаж земель зазначеної категорії періодично продовжується, починаючи з 2001 року. Проте, це не вирішує земельні питання в цілому. На її думку, необхідно працювати над запровадженням обігу земель. Адже наразі конституційно закріпленого права громадян розпоряджатися землею пайовики фактично не мають. Олена Седнівець переконана, що розпочинати роботу потрібно з проведення роз’яснень серед населення, вивчення досвіду європейських держав тощо.

Акцентував увагу на запобіжниках, які має встановити держава при знятті мораторію на продаж сільгоспугідь, заступник директора Департаменту – начальник управління розвитку агропромислового виробництва та продовольчої безпеки Департаменту агропромислового розвитку ОДА Олег Крапивний. На його переконання, є необхідність встановлення перехідного періоду, протягом якого лише громадяни України можуть купувати такі землі. Також необхідно законодавчо передбачити максимальний та мінімальний розмір землі при продажу, щоб не консолідувати в одних руках забагато земельних ресурсів чи, навпаки, занадто їх роздрібнити. Наголосив посадовець і на обов’язковому контролі за використанням землі за цільовим призначенням і недопущенням його зміни, наданні переважного права українським виробникам працювати на землях держави. Крім того, Олег Крапивний вважає, що разом з прийняттям закону про обіг земель необхідно прийняти ще низку законів, які б мінімізували можливі негативні ризики.

Під час засідання думку переважної більшості депутатів обласної ради з приводу продажу земель сільгосппризначення висловив заступник голови Чернігівської облради Арсен Дідур. Він зауважив, що обласна рада неодноразово зверталася стосовно земельних питань до Президента України, Верховної Ради, Кабінету Міністрів. Зокрема 23 лютого цього року депутати підписали звернення щодо недопущення продажу земель сільськогосподарського призначення. У ньому, серед іншого, йдеться і про умови, за яких стає можливим обговорення доцільності запровадження обігу земель зазначеної категорії. Зокрема це: подолання корупції, підвищення купівельної спроможності населення, розробка системи кредитування сільгоспвиробників, проведення стовідсоткової нормативної грошової оцінки земель тощо.

Голова обласної Асоціації фермерів та приватних землевласників, депутат обласної ради Іван Якуб зазначив: перш за все, необхідно спитати самих фермерів, чи хочуть вони відміни мораторію та чи зможуть викупити землю, на якій зараз працюють. Адже за результатами соціологічних досліджень, 75% населення України проти продажу сільськогосподарської землі. Важливим питанням залишається соціальний захист сільського населення. Наразі фермери беруть активну участь у соціальному забезпеченні територій, де вони працюють, — виділяються гроші на школи, дитсадки, ремонт доріг та інше. Особливу увагу Іван Якуб звернув на необхідність питання не «Як продати землю?», а «Як її купити?». На його думку, для України найефективнішим варіантом вирішення земельного питання є розвиток сімейного фермерства.

Представники Громадської ради при ОДА, які взяли участь у заході, одностайно підтримали позицію обласної ради та сільгоспвиробників щодо необхідності доопрацювати законопроект «Про обіг земель сільськогосподарського призначення». Голова Громадської ради Ігор Москаленко підкреслив, що після введення в дію закону головне – захистити права сільських жителів та вітчизняних фермерів. Крім того, Громадська рада висловила свою підтримку щодо звернення депутатів обласної ради до Президента України, Верховної Ради, Кабінету Міністрів щодо недопущення продажу земель сільськогосподарського призначення.

Підводячи підсумки круглого столу, його учасники дійшли висновку, що наразі відміна мораторію на продаж сільськогосподарських земель є несвоєчасною, земельна реформа поки не є досконалою. Спочатку необхідно створити сприятливі умови та мінімізувати ризики. Можливо, було б доречним провести пілотний проект в одній з областей та подивитися на результати.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини

Анонси








































 

 

 

 

Погода