back

У червні ОСББ взяли «теплих» кредитів майже у 5 разів більше ніж минулоріч

11-07-2017 10:43

Червень 2017 року ознаменувався абсолютним рекордом з точки зору попиту об’єднань співвласників багатоповерхових будинків на програму «теплих» кредитів. Цього місяця 93 ОСББ з різних регіонів країни залучили на впровадження енергоефективних заходів у багатоповерхівках 18,5 мільйонів гривень. Це майже в 5 разів більше за суму коштів, залучену такими об’єднаннями за аналогічний період минулого року.

– Цьогоріч обєднання співвласників багатоповерхових будинків демонструють надзвичайно високий інтерес до «теплих» кредитів. Вражає не лише сума залучених на утеплення коштів, а й кількість нових ОСББ, які долучаються до програми. Якщо в 2016 році учасниками програми ставали 10-15 об'єднань на тиждень, то в цьому році – вже 20-25. Зокрема, у червні кількість нових ОСББ за тиждень сягнула 34», – прокоментував результати щотижневого моніторингу програми Голова Держенергоефективності Сергій Савчук.

 

 

Статистика свідчить, що об’єднання співвласників багатоповерхових будинків усвідомлюють цілу низку переваг участі у програмі «теплих» кредитів. По-перше, за умовами програми ОСББ отримують з держбюджету чимале відшкодування своїх витрат на утеплення, а саме – від 40 до 70 %.

По-друге, ці об’єднання можуть скористатися місцевими програмами здешевлення «теплих» кредитів і одержати подвійну, а інколи й потрійну компенсацію коштів.

Таким чином, ОСББ заощаджують половину і більше своїх коштів при впровадженні енергоефективних заходів. На цьому позитивні моменти не закінчуються. Мешканці будинків значно менше сплачуватимуть за комунальні послуги, а в оселях пануватиме тепло і комфорт. При цьому також зростає вартість квартири.

Загалом, за два роки дії програми її учасниками стали 930 ОСББ, які залучили в державних банках близько 129 мільйонів гривень на реалізацію енергозберігаючих заходів у багатоповерхівках.

На Чернігівщині діє Програма стимулювання до запровадження енергоефективних заходів населення, об’єднань співвласників багатоквартирних будинків та житлово-будівельних кооперативів Чернігівської області на 2016-2017 роки. Програмою передбачена компенсація з обласного бюджету відсоткової ставки в розмірі 10 % річних за кредитами фізичних та юридичних осіб на впровадження енергозберігаючих заходів.

За час реалізації державної програми впродовж 2014-2016 років в області видано більше 59 мільйонів гривень кредитів понад 4 тисячам осіб.

З початку цього року на Чернігівщині прокредитовано майже 2 тисячі осіб на 27,5 мільйонів гривень. За перше півріччя 2017 року погашено 290 кредитів на суму близько 5 мільйонів гривень. З обласного бюджету позичальникам виплачено 200 тисяч гривень компенсації частини відсоткової ставки.

 

За матеріалами Управління комунікації та зв’язків
з громадськістю
Держенергоефективності,
Департаменту ЖКГ та ПЕК Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини

Анонси







































 

 

 

 

Погода