back

Про реальну історію українського села часів Голодомору 1932-1933 років — на презентації книги Сергія Бутка та Сергія Горобця

21-06-2017 11:29

У літературно-меморіальному музеї-заповіднику М. М. Коцюбинського вчора, 20 червня, зібралися відомі чернігівські історики, літератори та всі, кому цікава історія рідної держави, на презентацію книги «Хроніки війни більшовиків з українським народом. Голодомор 1932-1933 років на Чернігівщині: виконавці злочину». Автори видання – представник Українського інституту національної пам'яті у Чернігівській області Сергій Бутко та співробітник цього інституту Сергій Горобець.

За словами авторів книги, вона створена на достовірних фактах, що розкривають чимало замовчуваних сторінок з історії українців. На прикладах сіл Чернігівського та сусідніх з ним районів змальовується ситуація, характерна для сільської місцевості України в 1932-1933-х роках.

Історики намагалися показати походження, поведінку місцевого комуністичного активу, спротив населення злочинній політиці. У виданні також йдеться і про те, як радянський апарат знущався над місцевим населеннями, яким було «правосуддя» комуністів, називаються окремі факти з історії Чернігівщини.

Готуючи книгу, ми хотіли намалювати портрет виконавців жорстоких подій 1932-1933-х років. Будь-які директиви можуть розроблятися представниками верхівки злочинної влади. Проте вони мають виконуватися чиїмись руками. І, на жаль, такі люди знаходилися злочинці, різного роду покидьки приходили до влади на місцях. Вони знущалися над своїми ж односельцями, переймаючися лише своїм добробутом. Йдеться про комуністичну селекцію, коли обирався «актив» для здійснення жорстокої політики влади. До слова, такі обранці закінчували, як правило, погано – з ними поводилися за принципом «використали – викинули». І коли вони ставала непотрібними – розстрілювали чи знищували іншим шляхом, – розказав Сергій Бутко.

Автори книги акцентували, що при її написанні використовувалися матеріали з фондів Державного архіву області. Особливо цікавими для дослідження виявилися секретні зведення, які чекісти писали партійному керівництву про проведену роботу – з датами, прізвищами й іншими подробицями, а також спогади людей про минулі часи.

Видання «Хроніки війни більшовиків з українським народом. Голодомор 1932-1933 років на Чернігівщині: виконавці злочину» номіноване на обласну премію імені Михайла Коцюбинського.

Читати також: Обласна літературно-мистецька премія імені М. Коцюбинського: названо імена номінантів 2017 року

 

«Хроніки війни більшовиків з українським народом. Голодомор 1932-1933 років на Чернігівщині: виконавці злочину»

 

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини

Анонси








































 

 

 

 

Погода