back

Доля Сашка з Носівщини — зона відповідальності посадовців

19-06-2017 10:51

Як мають працювати відповідні служби, аби не допускати насильства над дітьми, предметно говорили днями на нараді в Носівській райдержадміністрації. Причиною зібрання стало виявлення факту знущань та вчинення насильства з боку матері над своїм малолітнім сином Олександром — мешканцем Носівського району. Ця ситуація сколихнула засоби масової інформації.

Нарада пройшла за участі Уповноваженого Президента України з прав дитини Миколи Кулеби, заступника директора Департаменту захисту прав дітей та усиновлення Міністерства соціальної політики України Володимира Вовка, начальника відділу національного усиновлення цього ж Департаменту Ольги Оліфер, заступника голови — керівника апарату Чернігівської ОДА Наталії Романової, голови Носівської райдержадміністрації Вікторії Вершняк, керівників профільних структурних підрозділів ОДА та райдержадміністрації.

Розмова вийшла досить жорсткою, із з’ясуванням причин недопрацювань з боку працівників служби у справах дітей і центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді РДА, правоохоронних органів.

Як наголосив Микола Кулеба, має бути чітка міжвідомча взаємодія між всіма суб’єктами, які захищають інтереси і права дітей. Неприпустимо, щоб небезпека для життя та здоров'я дитини залишалася поза їх увагою. Для цього необхідно йти назустріч дитині — відверто говорити про її самопочуття, можливі страхи, про ставлення до неї з боку батьків, оперативно реагувати на проблемні ситуації в родині.

Наталія Романова також зауважила про важливість вчасного виявлення сімей, які опинилися у складних життєвих обставинах, особливо, якщо в них виховуються діти, акцентувала на проведенні системної копіткої роботи відповідних служб як з дитиною, так і з її батьками в кожному конкретному випадку.

За результатами наради органи місцевої влади в області отримали конкретні доручення стосовно посилення роботи у сфері захисту прав дітей. Зокрема, необхідно у двомісячний термін провести обстеження умов проживання та виховання дітей у всіх сім’ях, які перебувають у складних життєвих обставинах. За потребою взяти проблемні сім’ї під соціальний супровід, вжити інших заходів реагування.

До речі, в області через складні життєві ситуації в сім’ї на обліку служб у справах дітей перебувають понад тисяча дітей, під соціальним супроводом центрів СССДМ — 980 сімей, в яких виховується більш ніж 1700 дітей.

Також акцентовано на створенні служб у справах дітей у структурі виконавчих органів об’єднаних територіальних громад.

Щодо малолітнього Олександра — наразі він перебуває на обстеженні в лікарні. Так як батьки дали нотаріальну згоду на його усиновлення, Службою у справах дітей Носівської райдержадміністрації проводиться робота щодо постановки цієї дитини на місцевий облік з усиновлення. Ті, хто хочуть усиновити Сашка, можуть звертатися до Служби у справах дітей облдержадміністрації за телефоном (0462) 67-46-38.

 

Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю Чернігівської ОДА

Останні новини

Анонси








































 

 

 

 

Погода