back

Діти — у фокусі уваги органів влади та громадськості

29-05-2017 16:40

Як діяти в інтересах дітей, забезпечити право дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування дітей, на сімейне виховання, дати можливість дітям з особливими потребами інтегруватися в суспільство, попередити підліткову агресію — про це говорили сьогодні, 29 травня, на прес-брифінгу в ОДА представники влади та інститутів громадянського суспільства.

Начальник Служби у справах дітей ОДА Людмила Зеленько зауважила, що останнім часом прийнято ряд законодавчих ініціатив, спрямованих на удосконалення системи забезпечення прав дитини. Зокрема, запроваджено нову форму підтримки сімей та дітей, які опинились у складних життєвих обставинах, — патронат над дитиною, відтепер нормативно передбачено структурний підрозділ у справах дітей в об’єднаних територіальних громадах.

В області діє програма із забезпечення житлом дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа на 2016-2020 роки. Наразі місцеві органи влади опрацьовують варіанти придбання помешкань. У цьогорічних планах — житло для 37 осіб. 10% співфінансування надасть бласний бюджет.

Людмила Зеленько зазначила, що у сфері уваги фахівців служб у справах дітей —  понад три тисячі дітей, які мають складні життєві ситуації. З початку року майже 1700 з них отримали психологічну, соціальну  та  правову допомогу.

Для тих дітей, які зазнали насильства, залишились поза сімейним оточенням або мають конфлікт з батьками, в області діють три центри соціально-психологічної реабілітації дітей  — у Чернігові, Ніжині та селі Хмільниця Чернігівського району. Починаючи з 2016 року, фахівці цих установ надали допомогу більш ніж 2,5 тисячі дітей, лише цьогоріч — 165 вихованцям.

До речі, зі своїми проблемами діти та батьки можуть звернутися, зателефонувавши та «Телефон Довіри» 0 800 500 241, що діє при Чернігівському центрі.

Говорила очільник Служби і про забезпечення права дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, на виховання та розвиток у сім’ї. В області проживає 2041 дитина-сирота та дитина, позбавлена батьківського піклування. З них 1385 батьківску увагу отритмують в сім’ях опікунів, піклувальників, 478 — у прийомних сім’ях та дитячих будинках сімейного типу.

Наразі кількість вихованців в альтернативних формах сімейного виховання перевищила кількість таких дітей в інтернатних закладах у 3,8 разу. Так, в 207 прийомних сім’ях та 25 ДБСТ проживає 478 дітей. При цьому в інтернатах закладах — 126 дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування.

Всього впродовж цього року знайшли нових батьків або були повернуті у сім’ї 131 дитина, з яких, зокрема, 17 усиновлені громадянами України та 10 іноземцями, 11 — влаштовані у ПС та ДБСТ, 5 – повернуті біологічним батькам.

Долучилися до розмови і представники громадських організацій, які тісно співпрацюють з ОДА у сфері захисту дітей, — голова правління Чернігівського міського громадського об’єднання  інвалідів «Шанс» Світлана Федорова, керівник громадської організації «МАРТ», голова правління Освітнього дому прав людини в Чернігові Сергій Буров, голова громадської організації «Міський молодіжний центр «Жменя» Регіна Гусак. Вони акцентували на важливості тісної взаємодії в інтересах дітей, поділилися своїми напрацюваннями, а також повідомили про заходи, які будуть організовані для дітей та їхніх батьків найближчим часом. Зокрема, директор комплексної ДЮСШ № 1 Сергій Романчук презентував проведення на веслувальній базі спортшколи 2 червня традиційного заходу «Особливий день — для особливих дітей» з нагоди Міжнарожного дня захисту дітей.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини

Анонси








































 

 

 

 

Погода