back

Про зміни в регулюванні містобудівної діяльності — на семінарі у Чернігові

26-05-2017 11:55

Із 10 червня цього року набирає чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення містобудівної діяльності», який має посилити функції органів державного архітектурно-будівельного контролю. Крім тих, хто підтримує цей Закон, є й суворі критики.

Про особливості нормативного документу та його основні положення київські експерти розповіли представникам профільних структур області, керівникам підрядних та проектних організацій, головам райдержадміністрацій, районних та міських рад, об’єднаних територіальних громад під час семінару-дискусії «Новини будівництва 2017», що відбувся вчора, 25 травня, у Чернігові.

Проведення заходу ініційовано Антикорупційною громадською спілкою «Совість».

Експерт з питань архітектурно-будівельного контролю Олександр Сергієнко детально зупинився на новелах прийнятого Закону. Одна з них — запровадження класів наслідків (відповідальності) замість категорій складності. За класами здійснюватиметься поділ об’єктів із незначними наслідками (СС1), середніми (СС2) та значними (СС3).

Довідково. Клас наслідків (відповідальності) будівель і споруд — це характеристика рівня можливої небезпеки для здоров’я і життя людей, які постійно або періодично перебуватимуть на об’єкті або які знаходитимуться зовні такого об’єкта, матеріальних збитків чи соціальних втрат, пов’язаних із припиненням експлуатації або з втратою цілісності об’єкта.

Віднесення об’єкта до певного класу наслідків здійснюватиметься проектною організацією за погодженням із замовником будівництва. Правильність визначення класу наслідків перевірятиметься під час проведення експертизи проектів, якщо здійснення такої експертизи є обов’язковим відповідно до Закону. До речі, ним передбачено, що експертизу будівництва будуть проводити виключно експертні організації, які відповідають критеріям та внесені до переліку, оприлюдненому на веб-сайті Мінрегіону.

Окрім того, офіційним документом також внесено зміни до деяких законодавчих актів у сфері містобудівної діяльності, які передбачають заміну процедури реєстрації декларації на здійснення будівництва та прийняття в експлуатацію об’єктів із середнім та значним класом наслідків на підставі дозволу на виконання будівельних робіт та сертифікату відповідно, а об’єктів із незначними класами наслідків — на підставі повідомлення.

Законом також визначено вичерпний перелік умов, які надаються як вихідні дані для проектування об'єктів будівництва. Крім того, він уточнює повноваження виконавчих органів місцевих рад, конкретизує документацію для фондів фінансування будівництва, вносить зміни до законодавства про ліцензування та про адміністративні правопорушення.

До речі, позитивним доповненням до чинних норм є обов'язкова експертиза додержання на об’єкті нормативів, що стосуються осіб з обмеженими фізичними можливостями.

Збільшується і відповідальність замовників будівництва за порушення містобудівного законодавства. Проте іноді правомірність перевірок, які виявляють такі порушення, теж треба довести.

Як пройти перевірку профільної інспекції та що при цьому необхідно знати, куди звернутися за допомогою — розповіла адвокат Юлія Соболь, яка є співавтором багатьох нормативно-правових актів у сфері будівництва. Вона навела приклади судових історій із власного життя.

Також учасники заходу мали можливість поспілкуватися із фахівцями та отримати відповіді на свої запитання.

 

 

Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини

Анонси








































 

 

 

 

Погода