back

Уряд послаблює тиск контролюючих органів

25-05-2017 09:32

Уряд продовжує дерегуляційну реформу. Учора, 24 травня, Кабінет Міністрів України схвалив черговий пакет проектів нормативних актів, які зменшують надмірний тиск на бізнес з боку держави, встановлюють прозорі та зрозумілі стосунки між перевіряючими і підприємцями.

Контролювати контролерів зможе кожний

Уряд планує створити публічну автоматизовану та інтегровану базу перевірок. Завдяки їй будь-хто зможе промоніторити перевірочну діяльність контролюючих органів, дізнатися про їхні плани стосовно проведення ревізій. Не пізніше 15 жовтня всім органам державного нагляду (контролю) необхідно внести відомості про заплановані перевірки в нову базу даних. І вже 17 жовтня система автоматично оприлюднюватиме проект плану комплексних заходів державного нагляду. А органи влади, підприємці, представники громадськості і ЗМІ – отримувати таку інформацію безкоштовно. Запуск нової бази даних перевірок підвищить прозорість  роботи контролюючих органів та суттєво зменшить корупційні ризики при спілкуванні держави і суб’єктів підприємницької діяльності.

Перевірок поменшає

Уряд зробив ще один крок для впорядкування перевірочної діяльності. По-перше, контролюючі органи відтепер перевірятимуть бізнес не один за одним, а одночасно (так звані «комплексні перевірки»). По-друге, Кабмін сформулював єдиний підхід до визначення допустимої частоти перевірок бізнесу кожним контролюючим органом. Частота планових перевірок залежатиме від ступеню ризику провадження господарської діяльності.  Також будуть уніфіковані форми актів перевірок. Ці заходи дозволять зменшити кількість перевірок підприємців на 15-30 %.

Е-ліцензування стає простішим

Уряд уніфікував процедуру подання документів в електронній формі до органу ліцензування. З набранням чинності відповідної постанови Кабінету Міністрів України електронні документи (або скан-копії у форматі PDF) зможуть подаватися до органу ліцензування через Єдиний державний портал адміністративних послуг, у тому числі через інтегровані з ним інформаційні системи органів ліцензування. Надані в електронній формі документи більше не потрібно дублювати на паперових носіях.

Містобудівну документацію відкрили для загалу

Уряд ухвалив рішення про відкриття публічного доступу до інформації про містобудівну документацію через новий веб-сервіс на сайті Мінрегіону. Це рішення дозволить отримувати відповідну інформацію за кілька хвилин та оперативно визначати перспективну територію для інвестування. Зараз, аби зібрати таку інформацію, інвестори марнують від 2 до 4 місяців та ще й витрачають гроші на «задобрення нечистих на руку чиновників». На новому веб-сервісі міститиметься інформація про містобудівну документацію майже 30 тисяч населених пунктів. 

 

Департамент інформації та комунікацій з громадськістю
Секретаріату Кабінету Міністрів України

Останні новини

Анонси







































 

 

 

 

Погода