back

Розвернутися на 180 градусів до дитини: шляхи подолання дитячої агресії

24-05-2017 17:00

Що робити і як, аби запобігти проявам агресії серед підлітків, демонстрацією якої стала сумнозвісна бійка чернігівських школярок у квітні цього року?

Уже місяць на Чернігівщині працює робоча група з розробки та узагальнення пропозицій щодо плану дій із запобігання проявам агресії та антисоціальної поведінки в підлітковому та молодіжному середовищі. Протягом цього часу владні структури та громадські організації надавали пропозиції до зазначеного плану. Саме їх і обговорили сьогодні, 24 травня, під час засідання робочої групи, яке провела заступник голови — керівник апарату облдержадміністрації Наталія Романова:

— Ця проблема для суспільства не нова. Наше завдання — розробити програму дій. Зауважу, це не один масовий захід, а безперервна й клопітка справа. Наразі робота щодо профілактики булінгу триває. Як приклад, у навчальних закладах області проводяться тренінги, основна тематика яких — профілактика «мови насильства» та запобігання проявам жорстокості. До речі, всі учасники отримують брошуру «Молодим людям для власного захисту. Що варто знати юнацтву в непростий час», а також інформаційні листівки «Як будувати країну свого життя».

Пряма мова:

Вкотре Наталія Романова наголосила, що для кожної дитини важливо, щоб поряд був авторитетний дорослий. Гарно, якщо це хтось із батьків. Такою людиною може стати і вчитель чи вихователь.

Читати також: Наталія Романова: Давайте зосередимося на добрі

Як зазначив начальник Управління освіти і науки ОДА Микола Конопацький, основою «нової української школи» є педагогіка партнерства: забезпечення плідної співпраці вчителів, батьків та дітей на засадах взаємної довіри й поваги. Дитина хоче бачити в образі свого вчителя не суворого і зверхнього наставника, а друга і порадника. При цьому виховна складова повинна бути невід’ємною частиною навчального процесу.

Які ж кроки необхідно зробити?

— Розвернутися на 180 градусів до дитини, — переконаний Микола Конапацький.

Це і гурткова робота, і фізична підготовка та національно-патріотичне виховання підростаючого покоління. Незабаром канікули, тож наразі необхідно якісно організувати літнє оздоровлення та відпочинок дітей.

Читати також:  Військово-патріотична гра «Сокіл» («Джура»): відродження козацьких традицій

Літній відпочинок з максимальною користю. В ОДА планують оздоровчу кампанію

Не варто забувати про роботу психологів та соціальних педагогів з дітьми. Відносини між ними повинні ґрунтуватися на довірі, повазі та доброзичливості. Важливе і відношення батьків до процесу навчання та організації позашкільного дозвілля їхніх дітей. За словами начальника Управління освіти Чернігівської міської ради Василя Білогури, на сьогодні у місті працює понад 900 гуртків, що охоплюють майже 17 тисяч дітей.

Пряма мова:

Члени робочої групи також висловили бачення подальшої спільної роботи. Озвучили свої зауваження та побажання до плану дій. Одна з пропозицій — посилити патрулювання територій, де масово збираються підлітки. Як зазначила начальник відділу ювенальної превенції Управління превентивної діяльності Головного управління Національної поліції області Ольга Панкратова, наразі працівники ювенальної поліції беруть участь у патрулюванні та виїжджають на виклики «102». Крім того, ведеться співпраця із спортивними секціями по залученню дітей до безкоштовних занять.

Пряма мова:

Цікавою була пропозиція голови Чернігівського міського громадського об’єднання інвалідів «Шанс» Світлани Федорової — створити інтерактивну карту міста для дитини і батьків.

Пряма мова:

Проте найголовніше для досягнення спільної мети, на що звернули увагу присутні, — це порозуміння у трикутнику «батьки–школа–громада».

 

Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини

Анонси








































 

 

 

 

Погода