back

Прикордонні райони Чернігівщини: особливості національно-патріотичного виховання молоді

17-05-2017 18:04

Як здійснюється національно-патріотичне виховання в прикордонних районах області, обговорили вчора, 16 травня, на виїзному засіданні профільної обласної Координаційної ради, яке відбулося в Новгороді-Сіверському. У заході під головуванням заступника голови – керівника апарату облдержадміністрації Наталії Романової взяли участь члени сімей загиблих учасників АТО, волонтери та громадські активісти, місцеві та обласні посадовці, представники шести північних районів Чернігівщини, прикордонники.

Усі райони мають власні напрацювання у сфері патріотичного виховання. І сьогодні наше завдання – обмінятися досвідом, визначити основні проблеми територій, що межують з Російською Федерацією, щоб чітко зрозуміти, які підходи у національно-патріотичному вихованні є дієвими та найбільш підходящими для них. Вважаю, доцільно прикордонним районам тісно взаємодіяти між собою, при цьому активно залучати громадський сектор. Ми маємо консолідувати наші зусилля заради спільної мети – виховання патріотів України, – зазначила Наталія Романова.

Читати також: Національно-патріотичне виховання у прикордонні: подвійна потреба — подвійні зусилля

Директор Департаменту сім’ї, молоді та спорту ОДА Ніна Лемеш поінформувала про значущі заходи з формування національної свідомості дітей та молоді. Це, зокрема, всеукраїнські акції «З Батурином у душі – з Україною в серці!», «Єдина родина України», етно-культурний фестиваль «Хліб своїми руками. Жнива 2016», гра «Сокіл» («Джура»), семінари-тренінги «Єдиних духом справи єднають» та з української етнопедагогіки. Ключовими обласними заходами стали молодіжне наметове містечко «ТАМ», акція «Я – патріот», форум «Час обрав нас».

 

 

Ніна Лемеш наголосила, що патріотичне виховання в північних районах має свою специфіку, адже є значна загроза негативного інформаційного впливу з боку Російської Федерації.

Представники районних органів влади, зі свого боку, поділилися своїм досвідом виховання молоді. Головне, на їхню думку, — формування у юного покоління свідомого почуття патріотизму. До співпраці залучають учасників АТО, щоб виховувати дітей та підлітків на героїчних та водночас реальних історіях їхнього життя.

Заступник начальника відділу персоналу Чернігівського прикордонного загону Володимир Дроздов розказав про співпрацю прикордонників з державними органами та громадськістю у сфері національно-патріотичного виховання. За його словами, дітей важливо навчати на прикладах героїв, починаючи з княжих, козацьких часів і закінчуючи героями нашого часу. Також значну роль у вихованні молоді відіграють волонтери. Спілкування з ними є і цікавим, і корисним для дітей, які вчаться любити Батьківщину та бути щирими патріотами.

 

 

В єдиній команді з представниками органів влади участь у заході взяли і громадські активісти. Свою позицію щодо формування національної свідомості висловили голова громадської організації «Єдина родина Чернігівщини» Микола Шанський, координатор «Єдиного волонтерського центру» Геннадій Обушний та координатор національного руху «Дія» Вадим Йовенко.

Представники громадськості закцентували на важливості утвердження у свідомості і почуттях молодих людей патріотичних цінностей, переконань і поваги до культурного та історичного минулого України.

Учасники засідання також обговорили важливість використання української мови у всіх сферах життя, її значення у процесі патріотичного виховання. Викладачка та громадська активістка Людмила Зіневич нагадала, що з минулого року у Чернігові працюють безкоштовні курси української мови для всіх охочих. За останні два роки навчання пройшло більше 200 осіб. Тож вона порекомендувала представникам районів теж долучитися до такої практики проведення курсів та пообіцявши свою підтримку і поради.

Усі представники прикордонних районів звертали увагу на недостатнє покриття їх території сигналом вітчизняних телеканалів. Начальник відділу Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА Валерій Сорокін підтвердив, що така проблема дійсно існує. Він зазначив, що її вирішення неможливе суто на обласному рівні. Тому облдержадміністрація вже кілька років поспіль привертає увагу центральних органів виконавчої влади до питання телевізійного мовлення в північних районах Чернігівщини.

Як результат такої роботи — у 2016 році на повну потужність запрацював новий 10-кіловатний передавач у смт Холми на Корюківщині, який у кінці 2015 року на прохання Чернігівської ОДА передано для потреб області. Це дозволило збільшити радіус зони прийому телеканалу UA:Перший з 35 до 55 км та тим самим охопити більшу частину Новгород-Сіверського, Семенівського, Корюківського та Сновського районів якісним національним телепродуктом.

 

 

Також Валерій Сорокін звернув увагу, що у низці населених пунктів прикордоння наявний достатньо потужній сигнал російських телеканалів. Тож організовуючи національно-патріотичне виховання молоді в прикордонні, необхідно враховувати значний вплив телебачення на свідомість людей, особливо молодих, та вживати заходів щодо недопущення пропагування через телеефір сепаратистських настроїв.

 

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини

Анонси








































 

 

 

 

Погода