back

«Щира любов історика до своєї Батьківщини … — у строгій повазі до правди». У Дідівцях відзначили 200-річчя Миколи Костомарова

16-05-2017 18:19

На гостину до видатного історика, етнографа, письменника-новатора, літературного критика Миколи Костомарова у день його 200-річчя, 16 травня, зібралася творча інтелігенція, громадські діячі та представники влади.

У селі Дідівці Прилуцького району розташована садиба видатного ученого, що і стала місцем започаткування нової просвітницько-культурної традиції — творчої вітальні Миколи Івановича.

Довідково: Микола Костомаров першим з науковців ввів елемент народу в історію, був одним з організаторів Кирило-Мефодіївського товариства, до якого належали, зокрема, Тарас Шевченко і Пантлеймон Куліш. Разом з ними його й заарештували. Після відбуття покарання Костомаров викладав у Петербурзькому університеті і писав твори, які не вписувалися в російську імперську історичну науку. Ім’я Костомарова на тривалий час було забуте.

У Дідівцях на Чернігівщині історик вінчався зі своєю обраницею Аліною Крагельською, весілля з якою через арешт і подальше заслання вченого відклалося на довгі 28 років.

Гості свята мали змогу оглянути будинок та дізнатися цікаві факти з життя фольклориста.  А просто неба «З бабусиної скрині» експонували старі речі й предмети, збережені жителями району. Поряд розгорнули «Вулицю ремесел», а територіальні громади у своїх «куренях» пригощали місцевими смаколиками.

Своєю творчістю у рамках фольклорного фестивалю «Відродження» вражали обласні творчі колективи.

Цього ж дня в Прилуцькій районній бібліотеці відбулися "Костомарівські вівторки", а в Дідовецькій загальноосвітній школі — "Костомарівські читання".

Варто зазначити, що музей-садибу Костомарова в Дідівцях створювали з 2008 року фонд громадського діяча Миколи Томенка "Рідна країна", благодійний фонд "Європа" народного депутата Валерія Дубіля та чернігівський митець Борис Дєдов. Перша екскурсія відбулася у червні 2016 року.

Пряма мова:

Голова Чернігівської облдержадміністрації Валерій Куліч: Днями Папа Римський Франциск канонізував двох дітей, яким 13 травня 100 років тому явилася Діва Марія. Їх змушували відмовитися від побаченого. Однак, вони повторювали свої слова і берегли віру. Так і Микола Костомаров у часи імперії не лише сам залишався справжнім патріотом, а й підтримував українство у всіх його проявах.

Громадський діяч Микола Томенко: Десять років тому, стоячи на цьому місці, я сказав: «Якщо до 200-ліття Миколи Івановича ми не зробимо цю садибу, то гріш ціна нам як українцям». Роботи ще багато. Та вже сьогодні музей гостинно відчиняє двері.

Народний депутат України Валерій Дубіль: Я хочу подякувати насамперед громадам  Дідівців та довколишніх сіл. Адже місцеві жителі зберегли цю історію і допомогли відновити її сторінки.

Голова постійної комісії  з питань освіти, науки, культури та інформаційної сфери Чернігівської обласної ради Сергій Журман: У таких постатей як Микола Костомаров варто вчитися жити та мислити. Його внесок у розвиток історії, літератури та науки в цілому — надбання для прийдешніх поколінь, яке неможливо переоцінити. Саме ми і саме сьогодні маємо докласти якнайбільше зусиль, аби не осоромити наших славетних дідів і стати гордістю для своїх онуків.



Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

 

Останні новини

Анонси








































 

 

 

 

Погода