back

Хочете продавати продукцію у Європу – маєте адаптуватися до умов ЄС

15-05-2017 17:31

Таку основну пораду для сільгоспвиробників виробили учасники «круглого столу», що відбувся сьогодні, 15 травня, у Чернігівському центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади у рамках заходів з відзначення Дня Європи в Україні.

У цілому ж запрошені до участі у спілкуванні науковці, представники сільських громад, інститутів громадянського суспільства  обговорили пріоритетні напрями діяльності місцевої влади з розвитку територій в умовах Асоціації України з ЄС. Зокрема, акцентували увагу на тих загрозах, з якими можуть стикнутися дрібні сільськогосподарські виробники.

Більш детально на потенційних викликах зупинився кандидат економічних наук Михайло Селінний. Науковець вже тривалий час займається даною тематикою та має ряд напрацювань. Так, на його думку, очевидним є факт, що зростання вимог до якості продукції спричинить скорочення виробництва в домогосподарствах, обмежиться доступ українських товарів на ринок ЄС через невідповідність євростандартам. Проте, не менш очевидним є те, що виконання ряду вимог та наближення українського законодавства до європейських норм сприятимуть поступовому просуванню вітчизняної продукції на зовнішні ринки та припливу іноземних інвестицій.

Декілька практичних порад учасникам «круглого столу» надала голова громадської організації «Центр сприяння розвитку громад» Римма Олексенко. Експерт запропонувала представникам сільських громад ознайомитися з обласною Програмою фінансової підтримки органічного виробництва. Відповідно до програми підприємцям Чернігівщини незалежно від видів сільськогосподарської діяльності та видів продуктів переробки надається стовідсоткова компенсація витрат, понесених у зв’язку із проведенням та підтвердженням відповідності виробництва органічної продукції (сировини) та видачею сертифіката відповідності у рослинництві, тваринництві та переробці сільськогосподарської продукції.

Експерти також звернули увагу на досить пасивну участь сіл та селищ в освоєнні коштів, що виділяються Державним фондом регіонального розвитку. А тому рекомендували представникам громад більш активно брати участь у навчаннях з проектного менеджменту.

Участь у дискусії також взяв волонтер Корпусу Миру США в Україні Кайл Колд. Учасників засідання цікавило, які проценті ставки на кредити в Сполучених Штатах Америки та наскільки помітною є різниця між американським містом і селом.

 

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини

Анонси







































 

 

 

 

Погода