back

Використання «чистої» енергії: реальні кроки на шляху до енергетичної незалежності України

13-05-2017 09:00

На сьогодні в Україні катастрофічно не вистачає енергоресурсів. На їхню закупівлю потрібні значні кошти. Поряд із цим відбувається нераціональне споживання електроенергії, тепла, води, газу, питоме витрачання яких на одиницю виробленої продукції в Україні у кілька разів перевищує показники прогресивних країн.

Все більш актуальним стає питання щодо зменшення обсягів споживання первинних енергоресурсів, у першу чергу природного газу.

Про виробництво «чистої» енергії, фінансування відповідних проектів говорили вчора, 12 травня, в Чернігові під час семінару «Поширення досвіду заміщення газу альтернативними видами палива та розвитку відновлюваної енергетики». Участь у заході взяли голова Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України Сергій Савчук, заступник голови облдержадміністрації Сергій Сергієнко, перший заступник голови обласної ради Валентин Мельничук, головний радник Українсько-Данського енергетичного центру Андерс Крістенсен, виробники «зеленої» енергії, міжнародні експерти, потенційні інвестори, а також представники місцевих громад та бізнесу.

— Проекти з відновлюваної енергетики — це не тільки перспектива виробництва енергії «не з газу». Це стовідсоткове соціально-економічне зміцнення териториторіальних громад, активізація роботи малого і середнього бізнесу, створення нових робочих місць, збільшення надходжень до бюджетів. З упевненістю можу сказати, що для успішного розвитку «зелених» проектів кожна з областей нашої країни, в тому числі й Чернігівщина, має чималий ресурсний потенціал, — наголосив Сергій Савчук і додав, що при використанні на енергетичні потреби лише 37% відходів сільськогосподарських культур потенційно можна замістити понад дев’ять мільярдів м3 газу в рік.

Додатковим джерелом біомаси є вирощування енергетичних культур на малородючих землях, яких в Україні близько чотирьох мільйонів гектарів: мільйон гектарів енергетичних культур може замістити понад п’ять мільярдів м3 газу в рік.

До речі, у 2014 році Уряд України ухвалив Національний план дій з відновлюваної енергетики на період до 2020 року. Його головна мета — досягти 11% енергії з відновлюваних джерел у кінцевому енергоспоживанні країни у 2020 році. Для реалізації задуманого потрібно 12 мільярдів євро.

 

 

Голова Держенергоефективності акцентував увагу на законодавчих ініціативах у сфері альтернативної енергетики. Слід зазначити, що у березні цього року прийняті зміни до Закону України «Про теплопостачання». Відтепер інвестор, який планує встановити, наприклад, твердопаливну котельню чи когенераційну установку на біомасі, матиме чітко визначений тариф на тепло з альтернативних джерел енергії на рівні 90% від діючого тарифу на тепло з газу. Таким чином, він зможе заздалегідь прорахувати рентабельність свого проекту та безперешкодно залучити фінансування.

 

 

В Україні існує чимало прикладів успішного переведення котелень з газу на альтернативне паливо. З кожним роком збільшується і кількість встановлених приватними домогосподарствами сонячних електроустановок. Наразі в Україні їх більше тисячі.

З’являються і нові види електростанцій: сонячні, вітрові.

 

 

Робота над скороченням споживання природного газу ведеться і на Чернігівщині. Про напрацювання у даному напрямку розповів Сергій Сергієнко. Він зазначив, що у 2016 році енергоресурсів використано на 10% менше, ніж рік тому. Крім того, минулого року на 59 об’єктах проведено роботи з реконструкції котелень по переведенню їх на використання альтернативних видів палива.

Серед найбільших реалізованих проектів 2016 року — теплова електростанція потужністю 3,5 МВт (І-а черга) у Корюківці, що працює на біологічному паливі – залишках деревини, відходах лісозаготівельної та деревообробної промисловості Чернігівської області.

Читати також: Новостворена громада продовжує та інтенсифікує розвиток Корюківського району

Також залучаються інвестори для виконання робіт по переведенню котелень бюджетної сфери на альтернативні види палива. Минулого року інвестори проводили роботи в Ічнянському, Куликівському, Прилуцькому та Ріпкинському районах.

— Перед нами поставлено завдання щодо енергетичної незалежності України — зменшення споживання природного газу. Один із шляхів — впровадження нетрадиційних джерел енергії. Для цього у нас є значний потенціал. Наприклад, торф — 12% від загальних запасів в Україні. Крім того, є велика кількість відходів деревини, — наголосив заступник голови ОДА. — Наразі нам потрібно об’єднати зусилля, спрямувати їх в одному напрямку, щоб досягти намічених орієнтирів.

Читати також: Поступ енергетичної незалежності: Чернігівщина вироблятиме ще понад 3,5 «зелених» мегават

Енергоощадливість – це користь для гаманців та економічна незалежність

Учасники семінару також ознайомилися з особливостями виробництва тепла «не з газу», використанням біомаси, вирощуванням енергокультур. Крім того, досвідом Данії у використанні відновлюваних джерел енергії поділився Андерс Крістенсен.

 

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини

Анонси







































 

 

 

 

Погода