back

Освітянські реформи. Погляд зі Сновська

28-04-2017 09:02

Про умови навчання та нові методики говорили днями у Сновську.

На базі місцевого вищого професійного училища лісового господарства зібралися всі керівники ПТНЗ області. На порядку денному, окрім звичних питань функціонування закладів, — аналіз особливостей трансформації у рамках реформування галузі, зокрема передача профтехзакладів у комунальну власність.

Читати також: Реформа професійно-технічної освіти: робітничі кадри мають відповідати потребам ринку праці

Своє бачення подальшої діяльності ПТНЗ висловив начальник Управління освіти і науки облдержадміністрації Микола Конопацький, а також фахівці цього структурного підрозділу.

В обговоренні взяв участь і перший заступник голови ОДА Леонід Сахневич.

Зокрема посадовці акцентували на необхідності налагодження співпраці з місцевими підприємцями та детальному вивченні їх потреб у робітничих кадрах.

Леонід Сахневич: Підприємці — це не лише потенційні роботодавці ваших випускників, а й рушійна сила розвитку профтехосвіти. Саме вони зможуть надати можливість навчатися на новітній техніці, яка, на жаль, не по кишені більшості освітніх закладів.

Микола Конопацький: Можливість здобути фах має бути надана якомога ширшому колу учнівської молоді. Не бійтеся впроваджувати інклюзію. Адже це не лише включення в освітній процес осіб з інвалідністю та надання їм можливості вдало інтегруватися у суспільство, а й підготовка самого суспільства до їх сприймання.

Досвідом впровадження інклюзивного навчання може поділитися Сновське вище професійне училище лісового господарства. Як розповіла його очільниця Лариса Дубина, учні з особливими освітніми потреба досить вдало опановують фах та навіть іноді перевершують досягнення здорових.

Читати також: Інклюзія і Чернігівщина: як це працює?

Нагальним є вдосконалення виховного процесу.

Микола Конопацький: Навчальний заклад не припиняє свою виховну функцію по дзвінку із занять. Учні мають бути зацікавленні та знати, що у ПТНЗ можна якісно провести і дозвілля.

Леонід Сахневич: Наразі як ніколи необхідно працювати над національно-патріотичним вихованням молоді. І мова не лише про готовність обороняти державу за необхідності, а про те, щоб сумлінно працювати на її розвиток.

Читати також: Національно-патріотичне виховання у прикордонні: подвійна потреба — подвійні зусилля

На зміни чекає і система інтернатних закладів. Під час робочої поїздки до району перший заступник голови ОДА відвідав Сновську загальноосвітню школу-інтернат І-ІІ ступенів, де поспілкувався з працівниками та вихованцями.

Наразі у закладі навчається 92 учні (9 класів, 5 виховних груп). З 1 вересня минулого року на базі школи-інтернату відкрилася дошкільна група «Капітошка».

Навчально-виховний процес здійснюють 28 педагогічних працівників.

<

Принагідно Леонід Сахневич оглянув Сновську гімназію, де нещодавно трапилася пожежа. Перший заступник голови ОДА обговорив із представниками місцевої влади та директором навчального закладу перспективи з його відновлення.

Нагадаємо, 24 жовтня 2016 року пожежа знищила 150 кв.м покрівлі та матеріально-технічну базу шкільної їдальні на 80 посадкових місць. Постраждала частина навчального корпусу. Інцидент трапився під час канікул — загиблих та потерпілих немає.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини

Анонси








































 

 

 

 

Погода