back

Наталія Романова: Давайте зосередимося на добрі

27-04-2017 16:07

Відео з бійкою чернігівських дівчат-восьмикласниць сколихнуло не лише нашу область, а й усю Україну. Причини такої підліткової жорстокості намагалися проаналізувати журналісти, педагоги, психологи, експерти у багатьох інших сферах суспільної діяльності. Аргументи у кожного свої, та висновок єдиний: ситуацію не можна кидати напризволяще. Її треба змінювати докорінно, причому з різних напрямів одночасно. З такою думкою погоджується і заступник голови-керівник апарату облдержадміністрації Наталія Романова.

Сьогодні ми говоримо про досить серйозний виклик нашому суспільству, — зазначає Наталія Романова. — І у даному випадку я говорю про суспільство в цілому, не розділяючи його на владу і громадськість або за якимось іншими ознаками. Відповідальні за те, що сталося, перш за все, ми — усі дорослі. На жаль, світ, в якому зростають наші діти, сповнений жорстокості. Це враження підсилюється ще й за рахунок Інтернету, соціальних мереж зокрема.

У нашому житті з’явилося нове явище — «булінг». Говорячи українською, це цькування, приниження, зневага до людської гідності. Тому ми маємо іти до дітей, роз’яснювати їм, чому це погано і неприпустимо, маємо достукатися до їхніх душ.

Щоб ефективніше досягати цієї мети, в області провели низку семінарів та тренінгів. У числі найцікавіших заступник голови облдержадміністрації назвала тренінги на тему «Булінг як соціально-негативне явище. Протидія ненависті онлайн і офлайн», проведений у чернігівській школі № 34 Молодіжним центром праці при Департаменті сім’ї, молоді та спорту ОДА, та «Засоби реалізації жіночих ініціатив щодо надання допомоги постраждалим від конфліктів», організований за участю Національної Ради жінок України.

Читати також:  «Як попередити конфлікти і жорстокість — спільні ініціативи влади і громадськості».

Ці заходи були спрямовані на дорослу аудиторію. Але й з дітьми в області проводиться відповідна робота. Чернігівських школярів активно долучають до організованої Радою Європи міжнародної акції «Я проти агресії», до якої вже долучилися підлітки з 47 країн світу. Відтепер у всесвітній мережі можна побачити фотографії юних чернігівців, готових протистояти насиллю. Понад триста школярів спілкувалися з провідними чернігівськими психологами під час тематичних тренінгів, проведених у Кіно-культурному мистецькому центрі з національно-патріотичного виховання.

Крім того, при Чернігівській облдержадміністрації створено робочу групу, яка має розробити та узагальнити пропозиції до плану дій із запобігання дитячій агресії.

Читати також: «Як запобігти агресії серед молоді: об’єднання зусиль влади та громадськості».

За словами Наталії Романової, яка очолює цю робочу групу, сьогодні фахівці, що увійшли до її складу, вже опрацьовують конкретні пропозиції. По-перше, вивчають можливості розширення штатів ювенальної поліції та посиленого патрулювання територій, де масово збираються підлітки. По-друге, розглядають перспективи відновлення хоча б у найбільших школах області посад заступника директора з виховної роботи. По-третє, вишукують резерви не лише для збереження, а для збільшення кількості гуртків, де б діти могли проявити себе.

У нинішніх умовах активна гурткова робота допоможе не лише вирішити питання дитячого дозвілля та самореалізації, а й розв’язати проблему авторитетного дорослого, — наголошує Наталія Романова. — Адже коли батьки надто зайняті роботою чи особистими проблемами (що, на жаль, трапляється часто), а стосунки з вчителями у школі заформалізовані, у житті дитини, а надто підлітка, має з’явитися авторитетна людина, яка через неформальні, довірливі стосунки спрямує дитячу енергію у позитивне русло. Такою людиною і може стати керівник гуртка за умови, що це професіонал, що любить і розуміє дітей.

Проте провідна, визначальна роль у вихованні молодої людини належить, все ж таки, батькам, переконана Наталія Романова. І робоча група при ОДА предметно працює над пропозиціями до законопроекту «Про виховання», який має визначити норми поводження батьків з дітьми, визначити межі та ступінь їх відповідальності за вчинки дітей. Подібні нормативні акти діють у більшості країн світу, тому як позитивний, так і негативний досвід їх застосування варто вивчати.

Хотілось би привернути увагу до ще одного нюансу, що впливає на виховання молоді та її світосприйняття — надмірна, на мою думку, кількість негативної інформації у ЗМІ та соціальних мережах, — зауважує Наталія Романова.— І якщо на Інтернет-спільноту ми вплинути не в змозі, то наших журналістів хотілось би закликати до позитиву. Це не означає, що не треба писати про якісь недоліки чи проблеми. Але й повз людські досягнення, наукові чи культурні здобутки, або й просто повз добрі вчинки проходити не варто. Не слід зосереджуватись винятково на наших бідах, адже це може увігнати людину в депресію або, навпаки, викликати озлобленість.

Кожна дитина народжується для щастя. А вже її оточення формує її характер. І якщо з навколишнього світу на маленьку людину ллється тільки бруд та агресія, годі й сподіватися, що вона виросте доброю та приязною. Тож хочу ще раз попросити наші ЗМІ помічати у житті нашого суспільства більше гарних і світлих моментів. Давайте зосередимося на добрі. Від того і наші діти, і суспільство в цілому стануть кращими.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини

Анонси








































 

 

 

 

Погода